Om knappe to måneder skal ilden tennes ved OL-stadion i Tokyo – ett år forsinket. Motstanden mot å avholde sommerlekene er stor i Japan. Nye meningsmålinger viser at rundt 80 prosent ikke ønsker at OL avholdes.

Den japanske regjeringen sier det er uaktuelt å kansellere sommer-OL til tross for at antall registrerte smittede fra koronaviruset har økt siden mars. Japan er inne i den alvorligste smittebølgen med over 5500 nye bekreftede smittetilfeller daglig – en femdobling siden februar.

Bekymret og forvirret

Toppsjefene for flere av Japans største selskaper har gått hardt ut mot regjeringen og statsminister Yoshihide Suga de siste dagene.

Masayoshi Son, som er grunnlegger av storselskapet Softbank uttrykte «bekymring og forvirring» på Twitter på hvorfor sommer-OL ikke avlyses.

«Over 80 prosent av folket ønsker at OL enten utsettes eller avlyses. Hvem har tatt denne beslutningen. Under hvilken myndighet blir dette presset gjennom?», spurte Son i en av flere Twitter-meldinger.

Twitter-meldingene er flittig delt og kommentert i Japan.

Sammenlignet med andre land har Japan sluppet billig unna pandemien med under 750.000 bekreftet smittede og 13.000 dødsfall. Japan har de siste ukene hatt nye smitteutbrudd og vaksineringen ligger flere måneder bak vestlige land. Rundt to prosent av befolkningen er vaksinert.

Son spurte om Den inernasjonale olympiske komité (IOC) har rett til å ta denne beslutningen på vegne av Japan. Den japanske regjeringen avviser at det er aktuelt å avlyse OL og mener de har tilrettelagt for en trygg avvikling.

Han mener det ligger finansielle årsaker bak denne beslutningen. IOC er avhengig av senderettigheter på fjernsyn over hele verden for 75 prosent av inntektene. Japan har offisielt brukt 125 milliarder kroner på OL. Japanske medier mener at beløpet er betydelig høyere.

«Det er snakk om store bøter hvis OL ikke arrangeres. Hvis 100.000 mennesker kommer fra 200 land til Japan, hvor vaksineringen henger etter, og mutante virusvarianter sprer seg, tror jeg vi kan tape så mye mer: liv, et fall i den økonomiske aktiviteten og folks tålmodighet», skrev Son.

«Den mest forhatte pariaen»

På sosiale medier i Japan koker det. IOCs toppsjef Thomas Bach har takket det japanske folk for «sin utholdenhet» flere ganger – senest sist helg.

«Idrettsutøverne kan helt sikkert få innfridd drømmene sine. Vi må alle ofre noe for å gjøre dette mulig», sa Bach under et møte med International Hockey Federation.

Uttalelsene skapte kraftige reaksjoner i Japan. IOC-direktør John Coates har fornærmet japanere med krasse kommentarer som blir oppfattet som arrogante og som ikke skjønner motstanden som eksisterer i det japanske samfunnet mot å avholde lekene.

«Thomas Bach og John Coates ligger side om side i innspurten for å bli kåret til den mest forhatte pariaen. Jeg spår dette blir et dødt løp», skriver en japansk Twitter-bruker, ifølge The Guardian.

Japanske medier har gått IOC etter i sømmene og flere mener at IOC fortsatt er et pampevelde. Shukan Post skriver at det er reservert hotellrom ved fire luksushoteller for IOC, som vil ta en brøkdel av regningen. Resten må japanske skattebetalere ta.

– Kan tape så mye mer

Storbyene Tokyo og Osaka, hvor de fleste deltagerne og støtteapparatet skal holde til, er underlagt unntakstilstand. Unntakstilstanden gjør at næringslivet har rett på støttetiltak og subsidier.

«Hvis lekene avlyses kan dette føre til finansielle tap. Men jeg tror vi kan tape så mye mer hvis de avholdes», skriver Softbank-sjef Son.

Hiroshi Mikitani, som er konsernsjef for internettselskapet Rakuten, holdt heller ikke igjen i et intervju med CNN nylig.

– Vi henger så langt etter med vaksinering at det er farlig å arrangere lekene. Risikoen er for stor. Jeg er en motstander av det. For å være ærlig vil jeg karakterisere dette som et selvmordsoppdrag, sa han.

Japanske medier mener regjeringen må sette foten ned.

«Vi er ikke i humør til å feire dette med den frykten og angsten som vi lever med. OL bør avlyses. Regjeringen må ta ansvar og beslutningen om at de må beskytte folks liv og levebrød», skriver Mainichi Shimbun, som er en av de største og mest leste avisene i Japan, på lederplass.

Den amerikanske utenriksdepartementet endret reiserådene til Japan på mandag og fraråder reiser til landet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.