Det har vært en rekke skandaler i flere av Japans største børsnoterte selskaper. Industrikonglomeratet Toshiba, som har røtter tilbake til 1876 og er et av de eldste børsnoterte selskapene i verden, er i en særstilling.

Skandaler i kø

For seks år siden måtte Toshiba-ledelsen bukke dypt og gå av etter at det ble avslørt at de gjennom en årrekke hadde forfalsket regnskaper. Sluttregningen ble et tap på 65 milliarder kroner. Tokyo-børsen truet med å kaste ut selskapet hvis det ikke bli endringer.

Den nye ledelsen lovet bot og bedring. Det japanske hedgefondet Effissimo Capital Management, som har hovedkontor i Singapore, er blitt største enkeltaksjonær. Forsøk på å få innflytelse i det japanske selskapet har vist seg svært vanskelig.

En uavhengig etterforskningsrapport viser hvordan Toshiba-ledelsen tok kontakt med næringsdepartementet, Ministry of Economy, Trade and Industry (METI), i forkant av generalforsamlingen i fjor for å få støtte for å bekjempe investorer som stilte kritiske spørsmål.

«Vi vil be METI om å banke dem opp litt», heter det i en epost sendt mellom ledelsen i Toshiba, ifølge den 139 sider lange rapporten.

Undersøkelsen konkluderer med at Toshiba hadde utarbeidet en plan for å slå ned på aksjonærer som ville fremme forslag under generalforsamlingen ved «å legge utilbørlig press» på Effissimo, men også 3D Investment Partners og legatfondet til Harvard University.

– Det er ingen problemer

Effissimo hadde nominert tre personer til styret i Toshiba, blant annet en av grunnleggerne. Ingen ble valgt. Et par uker før generalforsamlingen møtte daværende kabinettssekretær Yoshihide Suga Toshiba-ledelsen.

– Hvis vi går aggressivt til verks kan vi ta dem med utenlandske eierskapsregler, sa Suga.

Suga ble utnevnt til Japans statsminister i fjor høst.

– Jeg kjenner ikke til dette, sa Suga da han ble bedt om å gi en kommentar til møtet og uttalelsene nylig.

Rapporten har skapt ny debatt i Japan om eierskapsstyring.

«Det eneste Toshiba kan påstå de er best på er å minne verden på om at Japan Inc. fortsatt ikke stilles til ansvar overfor noen», skriver næringslivsavisen Nikkei på mandag.

Industriminister Hiroshi Kajiyama ser ingen grunn til å starte en etterforskning.

– Det er ingen problemer. Det er ingen grunn til å etterforske Toshiba-skandalen, sa Kajiyama i forrige uke, ifølge Asahi Shimbun.

Det norske Oljefondet eide 1,32 prosent av aksjene i Toshiba ved siste årsskifte.

Penger på bok

Investorer forsøker å få innflytelse i børsnoterte japanske selskaper. 89,6 prosent av alle generalforsamlinger avholdes i løpet av 10 dager i slutten av juni, ifølge Japan Exchange Group.

Toshiba avholder generalforsamling fredag 25. juni. Det gjør også 25 prosent av alle børsnoterte selskaper ved Tokyo-børsen. Under én prosent tillater digitale generalforsamlinger. Under 300 selskapet lar aksjonærer i det hele tatt følge med på videomøter.

Meglerhuset CLSA Securities skriver i en rapport at systemet med å legge generalforsamlingene på noen få dager er laget for å beskytte selskapene og forhindre at aksjonærer kan delta. Aksjonærer ønsker blant annet økte utbytter.

Hovedindeksen ved Tokyo-børsen har ikke vært høyere på denne siden av årtusenskiftet. 40 prosent av de største selskapene utenfor finanssektoren har over en femtedel av egenkapitalen i kontanter og innskudd, uten rente.

«Dette er en ny rekord», skriver analytiker Nicholas Smith hos CLSA.

Mafiautpressing

Den japanske yakuza-mafiaen hadde i flere tiår som tradisjon å kjøpe en aksje og stille opp på generalforsamlinger for å stille kritiske pinlige spørsmål til ledelsen – også av privat karakter om elskerinner som var plassert på lønningslisten og utskeielser som ikke tålte dagens lys.

Nomura Securities betalte på 1990-tallet dyrt for flere hundre nyhetsbrev som ikke hadde noen som helst nyhetsverdi for selskapet. Forfatterne var «sokaiya», som spesialiserte seg på utpressing av børsnoterte selskaper.

For 25 år siden avholdt 90 prosent av børsnoterte japanske selskaper generalforsamlingen på samme dag, ifølge Nikkei Weekly.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.