Den japanske økonomien fikk en årsjustert vekst i bruttonasjonalprodukt (bnp) på tre prosent i siste kvartal, ifølge offisielle, reviderte statistikker som kom på mandag morgen. Den forrige rapporten fra august lå på en vekst på 1,9 prosent.

Kapasitetsbegrensninger

Statsminister Shinzo Abe sørget for en ny giv for den japanske økonomien da han ble valgt for nesten seks år siden. Målet om å skape en årlig prisvekst på to prosent og sende lønningene høyere har ikke gitt ønskede resultater.

Til tross for enkeltkvartaler med negativ utvikling, har ikke Japan vært inne i en resesjon siden 2012, i kvartalene etter det ødeleggende jordskjelvet og tsunamien i Fukushima.

– Vekstspurten i andre kvartal kan vise seg å bli kortvarig, advarer seniorøkonom med ansvar for Japan hos Capital Economics, Marcel Thieliant, som tror veksten i inneværende kvartal vil havne på 0,3 prosent.

Næringslivets investeringer økte med 3,1 prosent i kvartalet og forbruket økte med 0,7 prosent.

– Hovedårsaken til at veksten vil svekkes er økonomien rammes av kapasitetsbegrensninger. Næringslivet forsøker å løse dette ved å investere mer, men disse tiltakene har ikke økt til produktivitetsvekst, ifølge Thieliant.

Rekordvekst – rømmer børsen

Børsnoterte japanske selskaper har lagt bak seg et rekordkvartal. Driftsmarginen (ebit) for handels- og industriselskaper endte på 6,2 prosent i andre kvartal. Dette er lavere enn amerikanske og europeiske selskaper, men forskjellen er mindre enn den var for fem år siden.

Bedre marginer og høyere resultater har ikke gitt utslag i økt interesse for japanske aksjer. Nøkkelindeksen Nikkei 225 har falt med 3,2 prosent siden nyttår. Internasjonale investorer har solgt japanske aksjer for 8000 milliarder yen, ifølge UBS Securities.

«Japan er den eneste av de større økonomien som gjennomgår strukturelle forbedringer i eierstyring og selskapsledelser. Det gjør at Japan fortjener spesiell oppmerksomhet fra internasjonale investorer», skriver sjefstrateg John Vail hos Nikko Asset Management i en analyse.

De børsnoterte handels- og industriselskapene satt med 273.760 milliarder yen (20.720 milliarder kroner) i kontanter og bankinnskudd. Dette tilsvarer den årlige verdiskapingen i Frankrike.

PE-indikatoren, som viser aksjekurs delt på forventet inntjening, er lavere for japanske selskaper enn sammenlignbare vestlige markeder.

Trump: – Et stort problem

Det er en skjør vekst i Japan, som er verdens tredje største økonomi – bak USA og Kina. Før helgen truet president Donald Trump med at Japan vil bli neste mål for amerikansk straffetoll.

– Tokyo vet at det er et stort problem hvis vi ikke kan bli enige om en avtale, sa Trump om bord på Air Force One.

Trump har hatt et brukbart forhold til statsminister Abe, som har latt statsråder fronte handelskonflikten med USA.

– Trumps straffetoller gjenspeiler en alvorlig misforståelse av hvor viktig fri handel er og den viktige rollen japanske selskaper har i den amerikanske økonomien, sa statsråd Hiroshige Seko, som har overordnet ansvar for økonomien, i et intervju med Associated Press nylig.

Trump har truet med en straffetoll på 25 prosent på blant annet japanske biler.

– Japanske bilprodusenter er en viktig bidragsyter til den amerikanske økonomien. Hvis den japanske bilindustrien svekkes vil de ikke kunne investere i USA, advarte statsråd Seko.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ingen i verden kjøpte mer aksjer enn ham
Slik sikret Norge seg en lottogevinst mens panikken spredde seg over hele verden
03:17
Publisert: