Japan fikk en økonomisk vekst på kun 0,2 prosent i siste kvartal. Resesjonsvarslene har kommet jevnlig det siste året. Til tross for handelskrigen mellom USA og Kina, som har ført til en betydelig svakere vekst i den globale handelsaktiviteten, er det optimisme i Japan.

– Den globale økonomiske syklusen begynner å ta seg opp – ledet av teknologisektoren, sier makroøkonom Hiroshi Watanabe hos Sony Financial Holdings til Reuters.

– Går veldig bra

En bred oppgang for verdensøkonomien i 2020 kommer med et tydelig forbehold.

– Det er selvfølgelig basert på forutsetningen av at USA og Kina blir enige om en handelsavtale, sier Watanabe hos Sony Financial.

Mer og mer tyder på at dette er i ferd med å skje. USAs president Donald Trump sa tirsdag at forhandlingene er i sluttfasen. Det var telefonisk kontakt mellom forhandlingsdelegasjonene tidligere på dagen hvor også Kinas sentralbanksjef deltok.

– Det går veldig bra, sa Trump til journalister.

I et intervju med Bill O’Reilly sa Trump at det er han som holder igjen.

– Vi kan ikke inngå en avtale som er like bra for begge parter. Vi må gjøre en avtale som er mye bedre for oss da vi har så mye å ta igjen, sa Trump.

Japansk børsoppgang

Finansinstitusjonene Morgan Stanley, UBS og Nomura tror økt inntjeningsvekst vil sende aksjekursene høyere i 2020. Det har vært et vindskifte i løpet av høsten. Nikkei-indeksen har steget med 16 prosent på tre måneder og nesten 25 prosent siden nyttår.

Dette er en bedre utvikling enn Dow Jones-indeksen, som har steget med vel 20 prosent til en ny rekord på 28121 i løpet av 2019.

Konsensus som Reuters har innhentet fra 26 analytikere og fondsforvaltere har et mål på over 25.000 for Nikkei-indeksen om ett år – opp fra tirsdagens nivå på 23.400. Sist Nikkei-indeksen lå over 25.000, var i 1991.

«Japanske aksjer har vist seg å blomstre når forventningene stiger om en global økonomisk oppgang,» skriver Nomura Securities i en ny rapport.

1980-tallet var Japans tiår. Godt støttet av en svak valuta ekspanderte japanske selskaper internasjonalt, kjøpte hva de kom over av selskaper og eiendommer i USA og Europa – til hva de så på som svært billig.

Optimismen nådde en topp like før nyttårsrakettene ble avfyrt for å ønske 1990-tallet velkommen. Nikkei 225-indeksen nådde en historisk topp på 38.916 den 29. desember 1989. I 2009 var referanseindeksen ved Tokyo-børsen nede på 7500.

1990-tallet har gått inn i historiebøkene som «Japans tapte tiår».

Morgan Stanley tror på nullvekst for den japanske økonomien i 2020, men «positive strukturelle trender» gjør at de tror på en oppgang for japanske aksjer.

Vekstkutt fra IMF

Det internasjonale pengefondet (IMF) kuttet vekstprognosene for Japan for tredje gang i år denne uken i den årlige gjennomgangen av verdens tredje største økonomi. Veksten ligger an til å havne på 0,8 prosent for året.

– Den japanske økonomien har vært motstandsdyktig til tross for en svak global etterspørsel, sa IMFs nye toppsjef Kristalina Georgieva ved fremleggelsen av rapporten i Tokyo.

Ikke bare blir den japanske befolkningen eldre, det fødes knapt nok barn i landet, og innvandring er nesten ikke-eksisterende. Eksporten falt med nesten ti prosent i oktober. Den offentlige gjelden er en av de høyeste i verden målt mot bruttonasjonalprodukt.

Til tross for dette støtter IMF nye offentlige støttetiltak som statsminister Shinzo Abe planlegger. I oktober ble omsetningsavgiften økt til ti prosent, noe som har satt en støkk i forbrukerne. IMF mener at omsetningsavgiften, en form for merverdiavgift, må dobles.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.