Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen åpnet svakt lavere tirsdag morgen og det var samme utvikling i Sør-Korea. I Australia er det en avventende og nervøs holdning hos investorer. Valget i helgen førte til et politisk skifte og innsettelsen av Anthony Albanese som statsminister.

UBS Group og JPMorgan Chase har kuttet vekstprognosene for Kina. Dette kommer etter at Standard Chartered, Goldman Sachs Group og Citigroup gjorde det samme i forrige uke. De siste vekstprognosene fra de ledende finansinstitusjonene ligger på rundt tre prosent.

«De langvarige restriksjonene og manglende forutsigbarhet på den eksisterende koronastrategien vil sannsynligvis dempe forbruker- og selskapstilliten. Dette vil hindre frislippet av oppdemmet etterspørsel», skriver UBS i rapporten tirsdag morgen.

Leveringsforsinkelser

I løpet av dagen vil de største industriøkonomiene i verden legge frem foreløpige aktivitetsindekser (flash pmi). Innkjøpssjefsindeksene er tidlige indikasjoner på hvordan det står til i økonomiene – vel halvveis inn i andre kvartal.

Det er fortsatt aktivitetsvekst å spore i Australia og Japan. Samleindeksen for Australia, hvor industri- og tjenesteytende sektor inngår, endte på 52,5. Dette er lavere enn konsensus på 55,9, men holder seg godt over 50-nivået som skiller mellom oppgang og nedgang.

Den foreløpige pmi-indeksen for industrien fra Jibun Bank i Japan falt svakt fra april, da den endte på 53,5, til 53,2 i mai. Råvareprisene økte for 24. måned på rad og ikke siden april 2011 har det vært lengre leveringstider.

Finansinstitusjonen ING påpeker at både underindeksene for produksjon og ordreinngang falt. Nye eksportordrer falt til 46,1, som er det laveste siden den første fase av pandemien for over to år siden. Innsatsprisindeksen er den høyeste siden like før finanskrisen.

Melder om et løft

De gode nyhetene er at de fleste koronarestriksjonene er fjernet i Japan, som er verdens tredje største økonomi.

– Bedrifter i privat sektor melder om et løft, spesielt fra reiselivssektoren. Når det er sagt har de nye nedstengningene over hele Kina og økonomiske sanksjoner mot Russland under Ukraina-krigen forverret forstyrrelsene i forsyningskjedene. Det meldes om alvorlige leveringsforsinkelser og materialmangel, skriver makroøkonom Usamah Bhatt hos S&P Global Market Intelligence, som utarbeider aktivitetsrapporten, i en kommentar.

Composite PMI, som er en samleindeks for industrien og tjenesteytende sektor i Japan, økte fra 51,4 i mai – fra 51,1 i april.

– Vi venter at det private forbruket vil ta seg opp i dette kvartalet etter stagnasjonen under omikronbølgen i første kvartal, skriver seniorøkonom med ansvar for Japan hos Capital Economics, Marcel Thieliant.

Perfekt storm

Internasjonale finansinstitusjoner har gjort et dypdykk inn i de asiatiske eksportøkonomiene. Økonomiske modeller fra Goldman Sachs, HSBC og Nomura viser en viser en skjør eksportsektor og en nedgang i den internasjonale handelen.

Industriproduksjonen i Taiwan i april falt med over fem prosent sammenlignet med mars måned. Det var en årsvekst, men finansinstitusjonen ING mener å se en negativ trend fra en av verdens mest handelsavhengige økonomier.

– Eksportordrene har falt sammenlignet med i fjor. Kinas nedstengninger, covid på Taiwan og strømstans kan være årsakene til dette. Disse årsakene vil ikke forsvinne, skriver sjeføkonom for Kina, Iris Pang, i en ny rapport.

Ifølge Bloombergs «trade tracker», som tar for seg 10 ulike indikatorer, viser en nedgang for ni av disse. Den eneste som viser en positiv utvikling er den sørkoreanske eksporten. Årsaken er at det var to ekstra arbeidsdager i april.

– Jeg ser at veksten vil avta om noen måneder. Vi får bestillinger flere måneder og kvartaler før forsendelse. Nå ser vi at kundene er forsiktige med å bestille. Alle makroøkonomiske forhold virker mot forbrukerne., Det er en perfekt storm som bygger seg opp, sier konsernsjef Stanley Szeto hos den børsnoterte tekstilprodusenten Lever Style i Hongkong til Bloomberg.

Verdens handelsorganisasjon (WTO) har kuttet vekstprognosene for den globale handelen til tre prosent for 2022.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.