De økonomiske vekststatistikkene for fjerde kvartal viser at Japan fikk en vekst i bruttonasjonalprodukt på 0,5 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2016. Dette er svakt lavere vekst enn konsensus, men til Japan å være er dette en vekst som vil havne i historiebøkene.

Historisk vekst

Japan har ikke klart å skape bærekraftig vekst de siste tiårene. Statsminister Shinzo Abe har imidlertid fått tilbake optimismen i det japanske samfunnet. Dette gir også utslag på økonomien.

Vekststatistikkene for siste kvartal viser at en vesentlig forbedring i det private forbruket og kapitalinvesteringer. For første gang på seks måneder økte det private forbruket – med 0,5 prosent. Kapitalinvesteringene steg med 0,7 prosent.

«Vi tror ikke at den japanske økonomien vil vokse så mye som den gjorde i 2017. Veksten var betydelig lavere enn de to foregående kvartalene», skriver seniorøkonom med ansvar for Japan hos Capital Economics, Marcel Thieliant, i et analysenotat på onsdag.

Thieliant påpeker at kapasitetsproblemer i industrien vil skape utfordringer for industrien i inneværende år.

«Vi forventer en økonomisk vekst på 1,2 prosent for inneværende år», skriver Thieliant.

Japan har hatt sammenhengende økonomisk vekst de siste åtte kvartalene. Sist dette skjedde var fra 1987 til 1989 da Japan hadde en økonomisk vekst på over fem prosent i 12 kvartaler.

Nomura Securities tror at veksten kan fortsette i Japan – takket være blant annet forventninger om blant annet økt etterspørsel fra USA. Den største usikkerheten er om børsuroen vil fortsette – og hvordan det dårlige været i januar vil slå inn.

Koker i USA

Etterspørselen fra USA har vært høy det siste året for japanske og asiatiske eksportører. Dette forventes å fortsette fra skattekuttene på 1500 milliarder dollar.

De japanske bilprodusentene, ledet av Toyota, har levert rekordresultater – mye takket salg av biler på det amerikanske markedet.

På toppen av dette vil USA øke utgiftene. Goldman Sachs’ konsernsjef er kritisk til hva president Donald Trump foretar seg med å øke kostnadene på statsbudsjettet samtidig som skattekutt vil føre til mer penger mellom hendene på lønnsmottagere – og næringslivet.

Dette vil gi økonomisk vekst, men kan også føre til en overoppheting.

– Dette er ikke noe jeg ville ha gjort. Dette blir som å helle bensin på et bål som allerede brenner godt. Dette er risikabelt. Mener jeg det er galskap? Nei. Er det feil? Vi får se, sier Lloyd Blankfein i et intervju med Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han ble rik på et av Norges fremste dotcom-selskaper: – Hundre prosent flaks