Japan har med et nødskrik unngått å havne i en resesjon etter en vekst i siste kvartal. I årets tre første måneder var det en nedgang i verdiskapingen. Japanske selskaper leverer rekordresultater og kunne ha vokst mer – hvis det hadde vært mulig.
Ingen OECD-land har mindre innvandring enn Japan. Befolkningen forventes å falle fra 130 millioner i 2012 til 89 millioner i 2060. Samtidig lever japanerne lengst i verden. Denne kombinasjonen er en farlig cocktail for den japanske økonomien.
Kapasitetsbegrensninger
Japan fikk en vekst i bruttonasjonalproduktet på 1,9 prosent i andre kvartal, ifølge en foreløpig rapport. Dette var svakt høyere enn konsensus. Hovedårsaken til veksten var en 2,8 prosent vekst i privat forbruk, mot en flat utvikling i årets tre første måneder.
Det skal to kvartaler før et land er inne i en teknisk resesjon, og Japan unngår dette – i alle fall i denne omgang. Utfordringene står i imidlertid i kø for den japanske regjeringen og sentralbanken som har gjort alt i sin makt de siste fem årene for å skape en bærekraftig vekst.
– Selv om produksjonen øker igjen nå er den på kun én prosent – mot 1,7 prosent i 2017. Det er ikke overraskende da den japanske økonomien møter kapasitetsbegrensninger, sier senior Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en kommentar.
Japanske selskaper har problemer med å fylle åpne stillinger. Det er over 1,5 ledige jobber for hver arbeidssøker. Arbeidsledigheten var 2,3 prosent i andre kvartal. Dette er den laveste ledigheten på over 25 år.
– Det er vanskelig å finne ansatte, overtidsbruken er nesten rekordhøy og kapasitetsutnyttelsen er den høyeste siden tidlig på 1990-tallet, ifølge Thieliant.
Capital Economics mener at den japanske økonomien vil få en vekst i bruttonasjonalprodukt på 1,2 prosent i 2018. Det er stor usikkerhet for 2019 når salgsavgiften skal økes. Tidligere har dette ført til en økning i etterspørselen i forkant og resesjon etter den er innført.
Handelssamtaler med USA
Det er frykt for at handelskonflikten mellom USA og Kina skal spre seg. Japan har et stort handelsoverskudd med USA og er under press fra Trump-administrasjonen om å redusere dette.
Det har vært møter denne uken mellom Japan og USA på høyt nivå i Washington. USA ønsker en bilateral handelsavtale med Japan. Dette har Japan så langt avvist.
– Vår holdning er at handelssamarbeidet TPP er best for Japan og USA, sa Japans økonomiminister Toshimitsu Motegi under en pressekonferanse på torsdag.
I seks år lokket president Barack Obama Stillehavsland med handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership (TPP). TPP skulle tilby en alternativ frihandelsavtale med respekt for arbeidstagerrettigheter, miljø, rettferdig handel og investeringer for medlemslandene.
Donald Trump trakk USA ut av TPP i januar 2017 etter å ha karakterisert avtalen som «elendig for USA», «en av de verste avtalene jeg har sett» og «en voldtekt av USA».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.