Sentralbanker i USA, Europa og stadig flere fremvoksende land forbereder seg på å sette opp renten. I USA går det sannsynligvis mot en trippel renteheving på 75 basispunkter denne uken. Det advares om fare for «full fyr» og kreves brannverntiltak fra sentralbankene.

Negativ rente og høy inflasjon

Asia klarte lenge å holde inflasjonen på avstand. Nå har den for alvor rammet de fleste økonomiene. Sør-Korea har gjennom sommeren hatt en prisvekst på rundt seks prosent. I Thailand var inflasjonen på 7,9 prosent i august – skyhøyt over målet på under tre prosent.

Tirsdag morgen kom prisveksten for august for Japan, verdens tredje største økonomi. Samlet inflasjon nådde tre prosent – en akselerasjon fra inflasjonen i juli på 2,6 prosent. Dette er den høyeste prisveksten siden november 1991. Kjerneinflasjonen var på 2,8 prosent.

– Prisveksten har fortsatt et stykke igjen å klatre, skriver Japan-økonom Darren Tay hos Capital Economics i en rapport.

På torsdag, bare timer etter at den amerikanske sentralbanken vil avslutte et todagersmøte og sannsynligvis sette opp renten, vil Bank of Japan avslutte sitt rentemøte.

Japan har hatt negativ rente siden 2016. Renten har ligget på under 0,75 prosent siden slutten av 1990-tallet.

– Bank of Japan vil forbli standhaftig i å opprettholde den ultraløse pengepolitikken, skriver Tay hos analyse- og rådgivningsselskapet.

Den japanske valutaen har svekket seg med nesten 20 prosent mot amerikanske dollar det siste året. Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda, som skal gå av i begynnelsen av 2023, har sagt valutabevegelsene er «uønsket».

– Som å leke med ilden

Finansdepartementets viseminister med ansvar for den japanske valutaen har kommet med kraftige advarsler i løpet ettersommeren. Kursen ligger på 143,2 yen mot en dollar tirsdag morgen. For ett år siden lå den på under 110 yen.

– Yenen kan bryte 145 mot dollar, men det blir som å leke med ilden hvis en kaster seg over dette og bare selger. Hva som er annerledes nå for valutamarkedet er at det må veie Kurodas løse pengepolitikk med de sterke advarslene fra valutamyndighetene, sier sjeføkonom Kyohei Morita hos Nomura Securities til Bloomberg.

Sentralbanken har forsøkt å forsvare yenkursen – senest i forrige uke. Internasjonale finansinstitusjoner tror dette blir vanskelig. Goldman Sachs sa i forrige uke at yenkursen kan falle til 155 mot en dollar hvis rentene på amerikanske statsobligasjoner fortsetter å stige.

Fremvoksende økonomier er en bekymring

Også i andre deler av Asia har de lokale valutaene svekket seg kraftig på kort tid. Kina, Sør-Korea, India og landene i Sørøst-Asia har bygget opp store valutareserver for å kunne forsvare seg mot denne typen sjokk. Forsvaret koster dyrt.

For to år siden hadde syv store fremvoksende økonomier i Asia tilstrekkelige valutareserver til å dekke 16 måneders import. Nå er det tilsvarende syv måneder, ifølge beregninger foretatt av Standard Chartered Bank.

– Forverringen indikerer at sentralbankintervensjonen for å støtte lokale valutaer kan bli mye mer begrenset fremover. Totalt venter vi at sentralbankenes valutapolitikk vil bli mindre støttende, sier bankens leder for valutaanalyser i Sørøst-Asia, Divya Devesh, til Bloomberg.

De indiske valutareservene har falt med over 80 milliarder dollar i år. De thailandske med 32 milliarder dollar.

– Med dette tempoet er Thailand fortsatt en bekymring, og det samme med Filippinene, India og Indonesia, sier leder for økonomi og strategi hos Mizuho Bank til nyhetsbyrået.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.