Det er svært sjelden at internasjonale finansmarkeder holder stengt over lengre tid. Etter terrorangrepene i USA i 2001 holdt de amerikanske børsene stengt i nesten en uke. Fredag er siste handelsdag ved Tokyo-børsen til 6. mai.

Keiser Akihito har besluttet å abdisere og gir seg 30. april. Da overtar sønnen Naruhito som japansk keiser. Det er første gang på 200 år en keiser i Japan abdiserer.

«Flash crash»

Internasjonale finansinstitusjoner har advart klienter om at det kan bli stor uro rundt den japanske valutaen de neste dagene. Selv om det japanske markedet holder stengt foretas det fortsatt handel av blant annet japanske yen internasjonalt.

I gjennomsnitt omsettes det yen for i gjennomsnitt 400 milliarder dollar (3500 milliarder kroner) på det japanske markedet, ifølge The Tokyo Foreign Exchange Market Committee (TFEMC).

– Det er en risiko at vi ikke kan handle i 10 dager, selv om det oppstår uro i internasjonale markeder, sier markedsstrateg Shogo Maekawa hos JPMorgan Asset Management til Reuters.

IC Markets mener situasjonen i markedet kan bli regelrett «farlig». De trekker paralleller til hva som skjedde med britiske pund natt til 7. oktober i 2016, da det var et voldsomt utslag i kursen på den britiske valutaen.

I løpet av 38 sekunder falt pundet med ni prosent mot amerikanske dollar. I timene etter krasjet ble det pekt på at bevegelsen kunne skyldes en artikkel Financial Times publiserte i løpet av det aktuelle tidsrommet og som ble tolket som negativt for pundet.

Dette ble avvist i en rapport fra Bank for International Settlements –ofte omtalt som «bankenes sentralbank».

Presset likviditet

Den japanske yenen opplevde et tilsvarende «flash crash» i januar i år. I løpet av noen minutter styrket yenkursen mot dollar – fra 109 til 105. Det var også en svært presset likviditet da dette skjedde.

– Hva som skjedde i januar er årsaken til en økning i korte posisjoner i dollar-yen. Det er også bekymring rundt handelssamtalene mellom USA og Japan, sier direktør Yoshihiko Kobayashi hos JFC Corp. til Bloomberg.

Utførelsen av automatiske stopp-loss-ordre, som blir lagt inn i datasystemer for å begrense tapene dersom kursen når en på forhånd definert grense, var også en viktig årsak.

På toppen av dette hadde Apple, som var verdens største børsnoterte selskap, lagt frem et resultatvarsel. Samtidig kom svake aktivitetsrapporter fra asiatiske land, som forsterket nervøsiteten.

Resultatsesongen pågår for fullt. I neste uke kommer aktivitetsindekser fra et 40-talls land og den amerikanske sysselsettingsrapporten. USA og Japan startet en ny runde i handelsforhandlingene på torsdag. Statsminister Shinzo Abe skal møte president Donald Trump fredag.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt med 0,8 prosent fredag formiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.