Da finansmarkedet åpnet i Tokyo onsdag morgen, lyste skjermene opp med nok en svekkelse for den japanske yenkursen. For 14. handelsdag på rad har yenkursen falt mot amerikanske dollar. Den er i ferd med å bryte gjennom 130 yen mot en dollar – den svakeste kursen siden våren 2002.

Dette er det lengste sammenhengende fallet i valutakursen siden tidlig på 1970-tallet. Da var det USA som sendte sjokkbølger gjennom valutamarkedene ved å gå vekk fra gullstandarden.

– Ikke noe annet enn prat

Den japanske finansministeren og sentralbanksjefen har nesten daglig kommet med advarsler til valutamarkedene og minnet om at Japan foretrekker en stabil valutakurs.

– Vi overvåker bevegelsene i valutamarkedet med en sterk fornemmelse av årvåkenhet. Dette er en uønsket utvikling. Det er flere ulemper av svekkelsen enn fordeler, sa finansminister Shunichi Suzuki på tirsdag – like før han satte seg på flyet til USA for å delta i toppmøter i regi av G7 og G20-landene.

Foreløpig har politikere, sentralbanken og de mektige byråkratene i finansdepartementet ikke foretatt seg noe for å stabilisere valutaen.

– Suzuki har intensivert yen-uttalelsene, men for markedet ser det foreløpig ikke ut som at det er noe annet enn prat, sier sjeføkonom Takeshi Minami hos Norinchukin Research Institute til Bloomberg.

Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda advarte politikere tidligere denne uken om at svekkelsen av yenkursen vil ha negative konsekvenser for japansk næringsliv, men fastholdt at en svak yen er positivt for den japanske økonomien samlet.

– Svekkelsen av yenkursen har vært ganske kraftig. Det gjør det vanskelig for selskaper å legge planer, sa Kuroda.

Økende rentedifferanse

Mens USA og de fleste vestlige land er i ferd med å sette opp renten, er det ingen planer om dette i Japan før tidligst i september 2023, ifølge Citigroup. Da ventes det en renteøkning på 0,1 prosentpoeng.

Rentedifferansen mellom USA og Japan ventes å øke i takt med en rekke renteøkninger i USA de neste 18 månedene.

Fed-guvernør James Bullard i St. Louis sa på mandag at styringsrenten i USA bør øke til 3,5 prosent i løpet av året for å få kontroll med inflasjonen. Dette svekket den japanske valutaen ytterligere.

Renten på den japanske statsobligasjoner med ti års løpetid («tiåringen») er på 0,25 prosent. I USA nærmer den seg tre prosent.

– Selv om Japan griper inn i valutamarkedet ved å støtte yenen, vil det voksende handelsunderskuddet forbli uendret. Det er ingen garanti for at dette vil stanse svekkelsen. Så lenge amerikanske renter fortsetter å stige, vil yenen svekke seg mot dollar, sier valutasjef Osamu Takashami hos Citigroup til næringslivsavisen Nikkei Weekly.

Den japanske eksporten vokste med 14,7 prosent i mars, sammenlignet med i fjor. Eksportvolumet falt med rundt en prosent, ifølge Capital Economics. Årsaken var den svakere yenkursen.

«Yen» advarer

Eisuke Sakakibara gikk under tilnavnet «Yen» i valutamarkedene da han var visefinansminister, på grunn av hans enorme innflytelse med uttalelser og jevnlige interveneringer i valutamarkedet. Han brukte valutareservene og seddelpressene for å styre den japanske valutaen.

Sakakibara blir fortsatt sett på som en innflytelsesrik kommentator på grunn av erfaringen og forståelsen av hvilke verktøy beslutningstagerne i Japan er villige til å bruke. I flere intervjuer de siste ukene har han sagt at det er en smertegrense.

– Hvis dollaren styrker seg til over 130 yen, kan dette skape problemer. Alarmen vil gå i sentralbanken hvis den går utover dette nivået, sa han til CNBC før påske.

Grunnlegger Tadashi Yanai, som er en av Japans rikeste, advarte på en pressekonferanse i forrige uke om konsekvensene av en svak yen for japansk næringsliv.

– Det er absolutt ingen fordeler. Japan må importere alt av råvarer. De bearbeides og videreselges. I denne situasjonen er den ingen fordel at valutaen svekkes, sa han.

Onsdag formiddag ligger yenkursen på 129,35 mot en dollar – en svekkelse på 0,3 prosent sammenlignet med tirsdag. Ved inngangen til mars lå yenkursen på under 115 og for ett år siden var den på 108.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har steget med 0,4 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.