Den japanske sentralbanken avslutter et todagersmøte på fredag hvor det ikke forventes endringer i pengepolitikken. Japanske banker har ikke gitt innskuddsrente av betydning siden midten på 1990-tallet. Det er blitt svært vanskelig å få avkastning på sparepengene.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen nådde en historisk topp på nesten 40.000 på 1980-tallets siste handelsdag. Over 27 år senere ligger nøkkelindeksen på det halve. Til sammenligning er S&P 500 ved New York-børsen mer enn åttedoblet i samme periode.

Gullsmugling som deltidsjobb

Gull er blitt en viktig investering for japanske investorer. Det er også penger å tjene på å smugle gull til Japan, hvor det er importskatter og salgsskatt på omsetning av gull. Straffen er bøter på inntil 750.000 kroner.

Gullprisen har de siste åtte årene fordoblet seg fra 70000 yen for en unse til 139300 yen, ifølge goldprice.org. I amerikanske dollar har prisoppgangen vært på 50 prosent.

– Psykologisk er dette noe en kan ha en mer avslappet holdning til enn narkotikasmugling. Folk ser på dette som en kjapp måte å tjene litt ekstra penger på; nesten som en deltidsjobb, sier kriminolog Takahisa Urushibata ved Osaka University of Economics and Law til New York Times.

Ifølge tollvesenet har de funnet gull i underklær og i skoene. Tidligere i juni ble fem eldre kvinner tatt for å smugle over 30 kilo gull – som de hadde på kroppen.

En 66 år gammel bestemor var ringlederen. Hun innrømmet å ha tatt åtte tidligere reiser. Japanske gangstere skal ha betalt henne og de andre kvinnene rundt 2500 kroner for hvert kilo gull de smuglet – i tillegg til å dekke alle reise- og oppholdskostnader.

Japanske medier karakteriserer dette som en ny krimbølge. Fra 2013 til 2016 var det en 30-dobling i arrestasjoner av personer som smuglet gull. En av årsakene skal være at salgsskatten ble økt fra fem til syv prosent i 2014.

Desperate gangstere

Eksperter mener at den japanske mafiagruppen Yakuza står bak, men også nye kriminelle grupper, med unge gangstere og kriminelle, som ikke har forbindelser til de velorganiserte kriminelle syndikatene.

Yakuzaen hadde sin storhetstid frem til årtusenskiftet med prostitusjon, gambling og utpressing.

– Yakuzaen er desperate å finne nye inntektskilder etter at politiet har slått hardt ned på de tradisjonelle inntektskildene. De har sett mulighetene som ligger i gull, sier Jake Adelstein, som har skrevet flere bøker om den japanske mafiaen, til South China Morning Post.

Yakuzaen har fått konkurranse av yngre gangstere som er i ferd med å organisere seg. De bruker metoder som ville ha vært utenkelige for yakuzaen, som i hovedsak består av medlemmer som er over 50 år.

– De nye gruppene er mer kreative enn yakuza. Nå er de blitt så rike at de kan kjøpe mer gull, sier Atsushi Mizoguchi, som har skrevet flere bøker om den japanske underverdenen, til New York Times.

Fiskebåt med gull

I begynnelsen av juni stanset den japanske kystvakten en fiskebåt ved Nagoya. Om bord ble det funnet 206 kilo gull. Dette er sannsynligvis toppen av isberget.

Gullet blir kjøpt i Hong Kong, Sør-Korea og Singapore. De japanske byene Fukuoka og Nagoya er blitt et nav for smugling fra Asia.

Japanske banker er blitt pålagt å innrapportere mistenkelige transaksjoner og innskudd. Yakuzamedlemmer får ikke åpne bankkontoer i egne navn.

– Det er åpenbart at handel med gull skjer for å unngå en intens overvåkning. Det er også en indikasjon på hvordan Japans underverden sliter med å overleve nå, sier førsteamanuensis Stephen Nagy ved International Christian University i Tokyo til Deutsche Welle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stemmestyring er det nye store
Annonseomsetningen innenfor stemmesegmentet vil øke fra rundt 17 milliarder i dag til over 100 milliarder i 2021.
02:04
Publisert: