Yoshitaka Sakurada (68) ble personlig utpekt av statsminister Shinzo Abe som landets nye minister for kybersikkerhet. Etter en måned i stillingen avslører han at han aldri har brukt en datamaskin.

– Jeg bruker ikke datamaskiner fordi jeg har vært i lederposisjoner siden jeg var 25 år hvor sekretærer og ansatte håndterer slike oppgaver for meg, sa Sakurada i et møte under nasjonalforsamlingen, ifølge Japan Times.

Vet ikke hva usb er

Under spørretimen i nasjonalforsamlingen ble han utfordret av en opposisjonspolitiker som ville vite om han var datakyndig. Spørretimen ble sendt på riksdekkende fjernsyn og flere ganger brøt salen ut i latter da Sakurada svarte på spørsmål.

Ministeren skal blant annet ha blitt stilt spørsmål knyttet til usb-porter, noe han ikke visste hva var.

Ifølge nyhetsbyrået AP kunne han heller ikke svare nøyaktig på spørsmål om tiltak for å sikre landets atomkraftverk mot angrep. Under spørretimen skal rådgivere gjentatte ganger ha kommet bort til ham med papirdokumenter. Sakurada sa han følte seg trygg på at han burde sitte som kybersikkerhetsminister og forsikret om at regjeringen tar it-sikkerhet på alvor.

«Sjokkerende»

– For meg er det sjokkerende at noen som aldri har rørt en datamaskin kan være ansvarlig for kybersikkerhetspolitikken, sier opposisjonspolitiker Masato Imai, ifølge Japan Times.

I kommentarfeltet på et twitter-innlegg fra nyhetsbyrået AFP spøker en bruker om at Sakurada kanskje er den lureste av dem alle:

– Hvis en hacker angriper minister Sakurada vil de ikke være i stand til å stjele noe informasjon. Faktisk kan det være den beste form for sikkerhet, skriver brukeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Statistikksjef på Nav: – 58 hele skoleklasser på sosialhjelp når de fyller 18 år
Syv år senere er 25 av skoleklassene på trygd
01:13
Publisert: