– Shinzo Abe er i en svært kritisk tilstand, sier Japans statsminister Fumio Kishida i en tale fredag morgen, norsk tid.

– Denne handlingen er absolutt utilgivelig. Jeg ber for at Abe vil overleve dette, legger han til.

Skytingen skjedde mens Abe drev valgkamp for det liberale regjeringspartiet LDP.

– Tidligere statsminister Abe ble skutt rundt 11.30, sier den japanske regjeringens talsperson Hirokazu Matsuno.

Tidligere soldat

– En mann som antas å være skytteren, er i varetekt, sier Matsuno videre.

En 41 år gamle mann er pågrepet og mistenkt for å ha skutt Japans tidligere statsminister. Mannen skal ha brukt et hjemmelaget skytevåpen, da han skjøt den tidligere statsministeren.

Den japanske kringkasteren NHK melder at den mistenkte gjerningspersonen har sagt til politiet at han var misfornøyd med Abe, og ønsket å drepe ham.

Gjerningspersonen var tidligere soldat i den japanske marinen, men ble dimittert i 2005.

Skutt bakfra

– Han holdt tale og en mann kom bakfra, forteller en ung kvinne som var på stedet til kringkasteren NHK.

– Det første skuddet hørtes ut som en leke. Han falt ikke sammen, men så kom et høyt smell. Det andre skuddet var mer synlig, du kunne se gnisten og røyken. Etter det andre skuddet flokket folk seg rundt ham og begynte med hjertekompresjoner, forteller hun videre.

En kilde i LDP sier til nyhetsbyrået Jiji at Abe blødde fra halsen etter skuddene. TV-bilder viser at Abe holdt seg til brystet da han kollapset, og at skjorten hans var dekket i blod.

En NHK-reporter på stedet oppgir å ha hørt to smell under talen.

Trolig alvorlige skader

En tjenesteperson i brannvesenet forteller nyhetsbyrået AP at Abe ikke pustet, og at hjertet hans ikke slo da han ble fraktet til sykehus.

NHK og nyhetsbyrået Kyodo melder begge at han så ut til å ha fått hjertesvikt og at han heller ikke pustet før han ble hastet til sykehus.

Begrepet hjertesvikt brukes iblant av japanske tjenestepersoner i situasjoner der mennesker ikke lenger er i live, men før de er offisielt erklært døde, skriver AFP.

Det er imidlertid uklart akkurat hvor alvorlige Abes skader er.

USA er «dypt bekymret»

Ledere fra hele verden uttrykker sjokk og bekymring etter at det ble kjent at Abe er skutt.

«Dypt sjokkert over den grufulle skytingen av Shinzo Abe da han henvendte seg til velgerne. Mine tanker er hos ham og hans familie», tvitrer Nato-sjef Jens Stoltenberg.

USAs utenriksminister Antony Blinken sier USA er "dypt trist og dypt bekymret" til journalister på G20-utenriksmøtet på Bali fredag. Shinzo Abe var en nær alliert av USA i mange år da han var statsminister.

– Dette er et veldig, veldig trist øyeblikk, sier Blinken.

Utenriksminister Antony Blinken er bekymret over å høre at Shinzo Abe er skutt.
Utenriksminister Antony Blinken er bekymret over å høre at Shinzo Abe er skutt. (Foto: Stefani Reynolds / NTB)

Storbritannias avtroppende statsminister Boris Johnson sier han er forskrekket over hendelsen.

«Fullstendig forskrekket og trist over å høre om det grusomme angrepet på Shinzo Abe», skriver han på Twitter.

Indias statsminister Narendra Modi skriver på Twitter:

«Jeg er dypt bedrøvet over angrepet på min kjære venn Abe Shinzo. Våre tanker og bønner er med ham, hans familie, og det japanske folket.»

Også EU-president Charles Michel og Australias statsminister Anthony Albanese, uttrykker sjokk over hendelsen.

«En sann venn, en sterk forsvarer av multilateral orden og demokratiske verdier. EU står sammen med Japans folk og statsminister Fumio Kishida i denne vanskelige tiden», skriver Michel på Twitter.

«Sjokkerende nyheter fra Japan om at tidligere statsminister Shinzo Abe er skutt. Våre tanker er med familien hans og folket i Japan», skriver Australias statsminister Anthony Albanese.

– Ber for ham

Også USAs tidligere president Donald Trump, som samarbeidet med Abe i nesten hele sin presidentperiode, sier han er trist over nyheten om at Abe er skutt.

– Skytingen mot tidligere statsminister Abe er fullstendig grusom, jeg ber for ham, skriver Trump i sosiale medier ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha uttrykker sorg og sier via sin utenriksminister Don Pramudwinai at han er «dypt sjokkert» over nyheten.

– Prayut og Abe er venner og har et ganske nært forhold, sier Pramudwinai.

Japans lengstsittende statsminister

Abe var statsminister i Japan fra 2006 til 2007 og fra 2012 til 2020, da han måtte gå av på grunn av på grunn av sykdom.

Han er landets lengstsittende statsminister.

Angrepet har rystet Japan, et land som er blant verdens tryggeste og har noen av de strengeste våpenlovene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.