Jared Kushner har fått enormt ansvar i den amerikanske regjeringen etter at hans svigerfar Donald Trump ble president. Han arbeider blant annet med fred i Midtøsten, regjeringsreform og USAs opiumskrise. 

Samtidig har han mer enn nok å ta seg av på hjemmebane. Familiens eiendomsselskap skylder hundrevis av millioner av dollar for en bygning på Manhattan, skriver Bloomberg. Familien bestemte seg i 2007 for å kjøpe 666 Fifth Avenue for 1,8 milliarder dollar – en rekord for en bygning på Manhattan. 

Boliglånet på bygningen, 600 millioner dollar, skal betales om 18 måneder. I tillegg kommer renten på lånet til å øke. 

En anonym kilde med kjennskap til selskapets finanser, sier til Bloomberg at bygningen kan velte hele selskapet. Det blir avvist av selskapets president Laurent Morali. 

– Rapporter som portretter det som en fortvilet situasjon, er ikke korrekt for bygningen eller selskapet, sier han til byrået.

Desperat investorjakt

Bloomberg har gjort et dypdykk i den finansielle situasjonen til Kushner og familiens selskap. 

I de siste to årene har topper i selskapet og medlemmer av Kushner-familien jaktet på investorer i Manhattan-bygningen i Sør-Korea, Frankrike, Israel, Saudi-Arabia, Kina og Qatar. Så langt har dette vært uten hell. 

Kushners nye rolle som en betrodd rådgiver til verdens rikeste mann, skal ha åpnet flere dører for familien. Tidligere ble møter Kushner-familien ønsket med investorer ofte avvist, skriver Bloomberg. Nå er situasjonen en helt annen, og forhandlinger om mulige avtaler med Anbang Insurance Group i Kina og Fawaz Alhokair, en rik sjeik fra Qatar, gikk lenge bra.

Kineserne skal ha trukket seg fra avtalen som en følge av at kinesiske tilsynsmyndigheter er blitt strengere når det gjelder investeringer i utlandet. 

Sjeikens selskap avviser til Bloomberg at de avsto fra å investere av politiske grunner. 

Møtte russisk bank

Kushner møtte med den Kreml-kontrollerte russiske banken VEB i 2016. Ifølge en talsmann for president Vladimir Putin og banken selv var Kushner der på grunn av familieselskapet. 

Kushner og Det hvite hus sier at han var der som presidentens rådgiver. 

– Jeg tror det er en del av et mønster av at Trump-familiemedlemmer oppsøker russiske finansielle interesser, som essensielt vil si Vladimir Putin og hans oligark-sirkel, har den demokratiske senatoren Richard Blumenthal uttalt, ifølge Bloomberg.

– De finansielle avtalene er viktig fordi vi vet at den russiske taktikken er å møte og kompromittere utenlandske ledere, sa han. 

Myndighetene i USA etterforsker hva som foregikk på møtet med den russiske banken, skriver Bloomberg. Den kommende nedbetalingen av boliglånet har skapt bekymringer for om Kushner har benyttet sin politiske posisjon til å skape interesse i familiens forretninger, ifølge byrået.

Kushners møte med banken er et av flere eksempler på forbindelser mellom Russland og Trump-kampanjen. For tiden etterforskes slike bindinger av komiteer i både Senatet og Representantenes hus, i tillegg til spesialetterforsker Robert Mueller. 

Nylig ble det kjent at Trump ville bygge et Trump Tower i Moskva under presidentvalget. Tidligere i sommer kom det ut at Donald Trump jr. sammen med Kushner møtte en russisk advokat med bindinger til Kreml. I tillegg har flere andre i Trump-kampanjen hatt møter med ulike russiske interesser. (Vilkår)

Texas tørker opp: Fikk huset oversvømt for tredje gang
Harry Duffey fikk hjemme sitt oversvømt for tredje gang da ekstremværet Harvey herjet i Texas.
00:43
Publisert: