Jared Kushner (37) har tatt opp store personlige lån siden han for vel et år siden begynte å jobbe som seniorrådgiver for presidenten i Det hvite hus.

En sammenstilling utført av politikknettstedet Politico viser at gjelden har økt kraftig fra i sommer, selv om tallene er svært omtrentlige. Tallene er basert på egenerklæringer fra Kushner og hans kone Ivanka Trump, som de jevnlig må levere inn på grunn av jobben for faren.

Ivanka Trumps finansielle egenerklæringer bidrar til å kaste lys over ektemannen Jared Kushners økte gjeld.
Ivanka Trumps finansielle egenerklæringer bidrar til å kaste lys over ektemannen Jared Kushners økte gjeld. (Foto: Kevin Lamarque/Reuters/NTB Scanpix)

Det er disse egenerklæringene, og som Politico har fått innsyn i, og fordi paret er gift må de også opplyse om ektefellens finanser.

Fra juli i fjor til nå nylig økte gjelden med mellom én og fem millioner for hver av de to, til mellom fem og 25 millioner dollar hver.

Milliardgjeld

Gjeldsøkningen betyr at de to nå har til sammen har mellom 31 og 155 millioner dollar i gjeld, opp fra mellom 19 og 98 millioner dollar. I norske kroner har altså de to personlig gjeld på mellom 244 millioner kroner og 1,22 milliarder kroner.

Egenerklæringene som danner grunnlag for disse vurderingene består av et bredt omfang midler og gjeld. Kontanter og verdipapirer er normalt greit å sette verdi på, mens andre eiendomsmidler kan være vanskelig å verdivurdere nøyaktig.

Da Ivanka Trump leverte sin egenerklæring i juli hadde de to omtrent like mye gjeld, men ved utgangen av året hadde Kushner tatt opp store lån, ifølge bekreftede tall fra Office of Government Ethics

Kushners kredittlinjer er i tre banker; Bank of America, New York Community Bank og Signature Bank. Dette er kontoer Jared Kushner deler med faren Charles og moren Seryl, og de tre er dermed solidarisk ansvarlige for gjelden.

Trøblete skyskraper

Det har i måneder gått rykter om økonomisk trøbbel for Kushner-familiens eiendomsselskap, og særlig signaleiendommen 666 Fifth Avenue på Manhattan i New York.

Familieselskapet Kushner Cos kjøpte den 41 etasjer høye eiendommen i 2006 for 1,8 milliarder dollar, noe som da var prisrekord for et kontorbygg i New York. Selskapet fikk alvorlige problemer under finanskrisen og måtte refinansiere, og gjelden har nå økt til 1,45 milliarder dollar, ifølge Reuters. I fjor vurderte Kushner Cos å rive hele bygningen, men fikk ikke med seg de andre eierne på disse planene.

Denne uken kunngjorde styreformann Steven Roth i Steven Roth i Vornado Realty Trust, som har en stor eierandel i 666 Fifth Avenue, at selskapet vil selge seg ut. Vornado Trust er blant de største eiendomsselskapene i New York. Steven Roth er en legende i New Yorks forretningsliv og mangeårig venn og rådgiver til Trump-familien.

Jared Kushner solgte formelt sin eierandel i 666 Fifth Avenue til en familiekontrollert stiftelse like før han tok jobben i Det hvite hus for vel et år siden.

Hverken Jared Kushner, Ivanka Trump eller Kushner Cos har villet kommentere de personlige finansene eller 666 Fifth Avenue til Politico eller andre medier.

Opplysningene om Kushners gjeldsøkning kommer samtidig som det er blitt kjent at han ennå ikke har fått en permanent sikkerhetsklarering i Det hvite hus. Spekulasjonene om årsakene til at han kun har en midlertidig sikkerhetsklarering går for tiden høyt i de fleste amerikanske medier.(Vilkår)

-I fremtiden tror jeg roboter vil ha sitt eget vinter OL, sier arrangør av robotkonkurranse.
I dag ble Robot Challenge arrangert i Sør Korea. Det er verdens første ski konkurranse for roboter.
01:07
Publisert: