I 2007 styrte 25-åringen Jared Kushner familieselskapet etter at hans far hadde blitt dømt og fengslet for skatteunndragelser og ulovlig påvirkning av vitner i en straffesak.

Donald Trumps svigersønn skapte overskrifter ved å foreta det dyreste eiendomskjøpet i USAs historie da han kjøpte skyskraperen på 666 Fifth Avenue på Manhattan til 1,8 milliarder dollar. Så kom finanskrisen, og han måtte selge deler av bygningen til en investorgruppe.

Forhandlinger og dyr vin

På kvelden den 16. november i fjor – en uke etter at Kushner sto på scenen sammen med sin svigerfar Donald J. Trump for å feire valgseieren, satt han i et privat spiserom på luksushotellet Waldorf Astoria i New York sammen med et knippe kinesiske næringslivstopper.

På menyen var det kinesiske delikatesser og vin fra Château Lafite Rothschild til nesten 20.000 kroner flasken.

På agendaen sto forretningssamtaler. Ledelsen for det kinesiske forsikringsselskapet Anbang Insurance Group hadde tatt turen til New York. Kushner har lenge forsøkt å få med partnere på en totalrenovasjon av 666 Fifth Avenue.

– Samtalene startet for seks måneder siden – lenge før Trump vant valget, sier Kushners pressetalskvinne Risa Heller til New York Times.

For tre år siden satte Anbang en eiendomsrekord. Selskapet kjøpte Waldorf Astoria for 1,95 milliarder dollar. Dette er den høyeste prisen som noensinne er betalt for et hotell. Den 1. februar stenger hotellet dørene og det vil bli bygd 321 leiligheter i toppetasjene. Antall hotellrom vil bli redusert kraftig.

Det er samme tanker Kushner har for eiendommen på 666 Fifth Avenue. I 2005 hyrte han inn den britisk-irakske arkitekten Zaha Hadid til å komme opp med forslag til en full renovering av skyskraperen, utvide med et kjøpesenter og nesten tredoble høyden til 466 meter.

Hamstret eiendom

Kushner har kjøpt minst 120 eiendommer på den amerikanske østkysten de siste fire årene, blant annet hovedkontoret til Jehovas vitner like ved Brooklyn Bridge til 340 millioner dollar og et tilsvarende beløp for en tomt like ved. Det meste er lånefinansiert.

– Love you guys, sa den kinesiske konsernsjefen da han forlot Kushners far etter en lunsj i slutten av november, ifølge New York Times.

Det kinesiske forsikringsselskapet har i løpet av 12 år blitt et av Kinas største, og har nok av penger. For ett år siden forsøkte det å sikre seg den amerikanske hotellkjeden Starwood Hotels, men eierne foretrakk Marriott.

Anbang har en uklar eierstruktur hvor rundt 100 enkeltpersoner kontrollerer selskapet via stråselskaper. Toppsjef Wu Xiaohui er gift med barnebarnet til Deng Xiaoping, som åpnet Kina mot omverdenen på slutten av 1990-tallet.

– Det var tilfeldigheter at middagen fant sted en uke etter valget, sier Kushners pressetalskvinne til New York Times.

«Et etisk buskas»

Mandag ble det klart at Kushner vil innta en rolle som seniorrådgiver for Donald Trump i Det hvite hus. Ifølge New York Times vil Kushner selge en del av sine eiendommer og selskaper til sin bror og til en trust, som styres av hans mor. 

Tidligere har avisen beskrevet hvordan Kushner nå må navigere i et «etisk buskas»:

«Kushner vil ha en viktig rolle i Det hvite hus. Møtet på Waldorf Astoria setter søkelyset på familiens eiendomsselskap Kushner Companies, som er verdt flere milliarder dollar – og det etiske buskaset han må navigere. Dette skjer mens han samtidig gir råd til sin svigerfar på politiske beslutningen som kan påvirke selskapets bunnlinje», skriver New York Times.

Onsdag vil Donald Trump holde sin første pressekonferanse på 168 dager. Han har lovet å gå i detalj om hvordan han vil skille rollen som USAs president og hovedeier i The Trump Organization, som har aktiviteter i over 20 land.

Han har tidligere sagt at hans to sønner, Donald Jr. og Eric, skal ha ansvaret for den daglige driften, men det er ikke kjent om han vil overføre aksjer i selskapet til andre familiemedlemmer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den ble kalt byen som aldri sover. Her er Aleppo i dag
Se de første bildene fra den sønderskutte byen.
04:05
Publisert: