Jeff Bezos (54), som er født Jeffrey Preston Jorgensen i Albuquerque i New Mexico, er for tiden USA og verdens kanskje mest suksessfulle næringslivsleder. Suksessen med netthandelselskapet Amazon, som han grunnla i 1994, gjorde at han i fjor sommer ble utropt til verdens rikeste person, og i november i fjor passerte han hundre milliarder dollar i personlig formue.

På kant med Trump

Tross suksessen, eller kanskje nettopp på grunn av suksessen, har Bezos blitt Trumps foretrukne skyteskive i amerikansk næringsliv.

Trump har gjentatte ganger angrepet Amazon, som han mener blant annet snylter på det amerikanske postvesenet og ikke betaler den skatten selskapet skal. Påstander de fleste eksperter stiller seg fullstendig undrende til.

US Postal Service avviser presidentens beskyldninger om at Amazon subsidieres av amerikanske skattebetalere.
US Postal Service avviser presidentens beskyldninger om at Amazon subsidieres av amerikanske skattebetalere. (Foto: Mark Lennihan/AP/NTB Scanpix)

Trump har flere ganger truet med tiltak som truer Amazons forretningsmodell.

De fleste mener Trumps raseri er utløst av Bezos' suksess, og at han er en uttalt forsvarer av liberale friheter, noe som blant annet uttrykkes i avisen Washington Post som han kjøpte i 2013. Avisens avslørende og prisvinnende journalistikk er en stadig kilde til irritasjon og kritikk fra Trump.

Leverer over evne

Sent torsdag kveld leverer Bezos og Amazon resultater for første kvartal som er mer enn dobbelt så gode som analytikernes prognoser, 3,27 dollar per aksje, mot ventet 1,26 dollar per aksje. Det tilsvarer et resultat på 1,6 milliarder dollar. Omsetningen er opp 43 prosent fra samme kvartal i fjor, og selskapet har fremgang på alle områder.

Aksjekursen i Amazon steg umiddelbart syv prosent i handel etter børs, før den stabiliserte seg rundt en oppgang på fire prosent.

Teknologiløft på børsene

De amerikanske børsene fosset fremover torsdag, og fortsatte den positive utviklingen fra onsdag. De ledende indeksene var alle opp over én prosent, ledet an av Nasdaq som steg 1,6 prosent.

Teknologisektoren har ledet an i oppgangen hele uken, og spesielt etter knalltallene fra Facebook onsdag kveld.

Teknologigiganter som Netflix, Twitter, AMD, Facebook og Alphabet, eierselskapet til Google og Youtube, har alle levert bedre enn ventet denne uken. Amazon, Microsoft og Dell fulgte opp denne trenden torsdag kveld.(Vilkår)

Teknolog Silvija Seres: -Bare tenk på Nokia da. De hadde verdens beste mobilteknologi
Teknolog Silvija Seres leder DNs teknoskole på podkast om de nye teknologiene.
02:39
Publisert: