Velgerne i den konservative sørstaten skal tirsdag avgjøre hvem som får setet i Senatet som ble ledig da Jeff Sessions ble justisminister.

Selv om ikke Trump har reist til Alabama for å delta på Moores valgkampmøter, har han forsøkt å hjelpe den kontroversielle kandidaten på andre måter. De siste dagene har folk i delstaten fått automatiske telefonoppringninger med et lydopptak hvor presidenten roser Moore.

– Jeg behøver at Alabama stemmer på Roy Moore, sier Trump i opptaket.

Presidenten er tilsynelatende bekymret for hva som vil skje hvis motkandidaten Doug Jones skulle gå av med seieren.

– Da vil alt vårt fremskritt bli stanset fullstendig.

Liten ledelse

Normalt sett ville Republikanerne nærmest vært garantert seier i Alabama. Men Moore (70) ser ut til å bli for sterk kost selv for en del høyreorienterte sørstatsvelgere.

Ledelsen hans foran Jones er bare på 3 prosentpoeng, ifølge et gjennomsnitt av meningsmålinger den siste tiden.

Forspranget begynte å skrumpe inn etter at avisen Washington Post begynte å publisere artikler om kvinner som anklager Moore for seksuell trakassering og overgrep. Flere av dem sier de ble trakassert mens de var tenåringer og Moore var i 30-årene.

En av kvinnene har fortalt at Moore befølte henne da hun var 14 år gammel.

Selv avviser han anklagene, og mange republikanske velgere tror heller ikke at de stemmer. Mange konservative kristne velgere opplever ham i stedet som en forsvarer av tradisjonelle, religiøse verdier.

Homofili og abort

Moore er sterk motstander av abort og ekteskap mellom homofile, og sterkt kritisk til islam.

I 2005 uttalte han at homoseksuelle handlinger burde være ulovlige, ifølge CNN. En artikkel som roste Russlands forbud mot «homoseksuell propaganda», ble lagt ut på Moores Facebook-side i 2015.

Han er to ganger blitt avsatt fra stillingen som høyesterettsjustitiarius i Alabama. Den første gangen var grunnen at han nektet å fjerne en steintavle med de ti bud fra bygningen til delstatens høyesterett.

Den andre gangen nektet han å rette seg etter kjennelsen til USAs høyesterett om legalisering av ekteskap mellom personer av samme kjønn.

– Ikke råd til å tape

Senatsvalget i Alabama er viktig også rikspolitisk i USA siden Republikanerne bare har et flertall på to representanter i Senatet.

Taper Moore valget, vil flertallet skrumpe inn til én representant. Da vil det bli vanskeligere for Trump og partiet å få vedtatt sin politikk.

– Vi har ikke råd, landets fremtid har ikke råd, til å tape denne senatsplassen, sa Trump fredag i en tale på et massemøte i Florida, nær grensen til Alabama.

Trump, som i likhet med Moore anklages for seksuell trakassering, mener 70-åringen kan bidra til å «gjenreise Amerikas storhet».

Mange andre republikanske politikere har tatt avstand fra Moore. Enkelte analytikere mener han kan bli et problem for partiet enten han vinner eller taper tirsdag.

Taper han, blir flertallet i Senatet knappest mulig. Og hvis han vinner, kan partiets omdømme bli svekket blant moderate republikanere som aldri kunne tenkt seg å stemme på Moore.(Vilkår)