Fredag ettermiddag norsk tid skal justisminister Jeff Sessions og den nasjonale etterretningssjefen Dan Coats holde en orientering om hvordan lekkasjer av klassifisert materiale «truer sikkerheten i USA».

Innkallingen til denne orienteringen kommer etter seks måneder med politiske intriger og åpen maktkamp i Det hvite hus, stridigheter som har utløst en bølge av kritiske reportasjer og avsløringer i mediene.

Telefonsamtaler

Møtet med Sessions og Coats imøteses med betydelig spenning, ettersom det politiske halvåret torsdag kveld kulminerte med lekkasjer om hva som egentlig ble sagt i president Trumps telefonsamtaler med Mexicos president Enrique Pena Nieto og Australias statsminister Malcolm Turnbull like etter innsettelsen.

Ifølge lekkasjene skal Trump ha sagt til Nieto at han måtte slutte å si offentlig at Mexico ikke ville betale for muren, fordi det ikke ga den nye presidenten noe armslag.

Den opphetede samtalen med Turnbull kalte Trump dagens mest ubehagelige. Det Trump fortalte allmennheten og pressen om disse samtalene, var påpyntet og ganske annerledes enn det som nå er avdekket.

Over streken

Det politiske miljøet i Washington lever av lekkasjer, men selv garvede journalister og mediefolk hevet øyenbrynene over avsløringene av telefonsamtalenes egentlige innhold.

Lekkasjene er også møtt med kritikk, selv fra erklærte Trump-kritikere. Flere påpeker at presidenten må kunne ha en privat sfære, der han kan føle seg trygg på at det som blir sagt, ikke står i avisen neste dag.

NATO-sjefen: – Forholdet til Russland på sitt vanskeligste siden den kalde krigen

– Det er helt avgjørende at en president kan snakke i full fortrolighet med utenlandske ledere. Likeledes at de skal føle seg sikre på at de kan snakke fritt. Lekkasjer av innholdet i telefontaler er uhørt, det har aldri skjedd før, og det er urovekkende, sier David Frum, tidligere taleskriver for president George W. Bush.(Vilkår)

Fra Oslo til Trondheim på 30 minutter i Hyperloop?
«Fremtidens hurtigtog» gjorde vellykket prøvetur i 310 km/t.
00:24
Publisert: