– Koalisjonens handlinger i Jemen gjør at den blir satt på listen over dem som dreper og lemlester barn. 683 barn ble ofre som følge av koalisjonens krigføring i 2016 og det foreligger 38 bekreftede rapporter om angrep mot skoler og sykehus, heter det i et utkast til FN-rapporten.

Saudi-Arabia ble også forsøkt svartelistet av samme grunn i fjor, men daværende generalsekretær Ban Ki-moon omgjorde beslutningen etter at ledelsen i Riyadh truet med å trekke pengebidragene til FN.

Menneskerettighetsgrupper har siden lagt press på Bans etterfølger António Guterres, for å få ham til å sende et klart budskap til Saudi-Arabia om at landets krigføring i Jemen er uholdbar.

Behandles i Sikkerhetsrådet

Torsdag blir utkastet til årets liste oversendt til FNs sikkerhetsråd, og fredag skal den etter planen offentliggjøres. Den endelige listen skal tas opp til debatt i Sikkerhetsrådet 31. oktober.

Houthi-militsen som grep makten i Jemens hovedstad Sana i september 2014, er også å finne på utkastet til svartelisten for brudd på barns rettigheter, og det samme er regjeringsstyrkene og militsen som er lojale overfor Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) er også å finne på listen.

Krigsforbrytelser

Amnesty International og Human Rights Watch har tidligere anklaget Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein.

Over 10.000 mennesker er ifølge FN drept siden Saudi-Arabia våren 2015 gikk til krig mot Houthi-opprørerne i spissen for en USA-støttet regional koalisjon, der blant andre De forente arabiske emirater deltar.

Saudi-Arabia oppga selv tidligere i år å ha gjennomført over 100.000 flyangrep mot mål i landet.

FN slo tidligere i år fast at Jemen er rammet av verdens verste humanitære krise, der 17 millioner mennesker står på randen av hungersnød og en koleraepidemi herjer.

Våpensalg

Generalsekretær Tove R. Wang i norske Redd Barna gleder seg over at Saudi-Arabia og de øvrige koalisjonspartnerne er å finne på årets svarteliste og viser til rekrutteringen av barnesoldater i Jemen, bombingen av skoler og sykehus, og drap og lemlesting av barn.

– Nå må FN og verdenssamfunnet sørge for at disse krigsforbrytelsene stopper. Å bli oppført på denne svartelisten burde være en vekker for alle parter i Jemen-konflikten og for alle land som støtter eller selger våpen til dem, sier generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang.

Norge er blant de land som selger våpen til De forente arabiske emirater, noe regjeringen har fått kritikk for.(Vilkår)

Se trailer: Hva vil folk si
02:00
Publisert: