– Vi har snudd trenden. I mange år kuttet medlemsnasjonene forsvarsbudsjettene sine med milliarder. Nå øker de med milliarder, sa generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i Natos hovedkvarter i Brussel tirsdag ettermiddag.

Onsdag går det store Nato-toppmøtet i gang i den belgiske hovedstaden, der ledere fra organisasjonens 29 medlemsland deltar. Stoltenberg takket statslederne for innsatsen deres for å nå målet om at to prosent av bruttonasjonalproduktene skal brukes på forsvar.

– Jeg vil takke medlemsnasjonene, og jeg vil takke president Trumps lederskap på området. Det har en tydelig effekt.

Krasse Trump-meldinger

Toppmøtet er beskrevet som det viktigste siden krisen rundt den amerikanskledede invasjonen i Irak, og det er mye som kan gå galt.

Det er knyttet særlig stor spenning til hvordan USAs president Donald Trump kommer til å opptre på toppmøtet. Han har tidligere kommet med krass kritikk av de europeiske medlemslandene og stilt krav om at de øker forsvarsbudsjettene deres.

Kun en time før Stoltenbergs pressekonferanse la Trump ut følgende meldinger på Twitter:

«Europa og Amerika står sammen»

Byrdefordelingen mellom medlemsstatene blir en av de viktigste temaene på toppmøtet. Samtidig som Stoltenbergs pressekonferanse offentliggjorde Nato offentliggjorde en rangering over hvor mye penger de ulike landene bruker på forsvar.

Norge ligger på 11. plass på denne rangeringen – én plass ned fra i fjor.

– Toppmøtet kommer på et tidspunkt der noen stiller spørsmål til samholdet i Nato. Det er normalt at det er uenigheter mellom allierte, men Nord-Amerika og Europa står sammen, og jeg er sikker på at vi kommer til enighet, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

De siste månedene har det vært store gnisninger mellom USA og resten av alliansen. Under pressekonferansen la Stoltenberg stor vekt på det historiske forholdet mellom partene, og pekte Natos innsats etter terrorangrepet 11. september 2001.

– Båndene mellom Europa og Amerika har gjort oss trygge i mange år. Alliansen vår har levert fred og vi vil levere på nytt.

Donald Trump møter pressen før han drar til Europa for å delta på Natos toppmøte.
Donald Trump møter pressen før han drar til Europa for å delta på Natos toppmøte. (Foto: Saul Loeb / AFP PHOTO / NTB Scanpix)

Skal møte Putin

Toppmøtet varer i to dager, der statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen deltar fra Norge.

Bare dager etter toppmøtet er ferdig skal Trump møte Vladimir Putin i Helsinki. På pressekonferansen ble Stoltenberg spurt om hva han synes om det.

– Jeg ønsker velkommen at Trump og Putin møtes. Det er helt i linje med Natos politikk. Russland er vår nabo og vi trenger dialog med dem for å bedre forholdet. Selv med et dårlig forhold er dialog viktig for å unngå misforståelser, svarte generalsekretæren. (Vilkår)

Er lege i ferd med å bli et lavstatusyrke?
Andelen kvinnelige leger øker. Gjør det noe med yrkes status?
01:33
Publisert: