Tirsdag ettermiddag avholdt Nato hastemøte for å drøfte den kaotiske situasjonen i Afghanistan etter at Taliban overtok kontrollen i Kabul.

– Situasjonen er ekstremt alvorlig og uforutsigbar, sier generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato under sin første pressekonferanse siden juni.

Taliban grep makten i landet etter at USA trakk sine styrker ut, og Nato også trakk ut sine 9500 soldater fra landet. Vestlige land jobber hardt for å hente folk ut av Afghanistan etter at Taliban i helgen inntok hovedstaden Kabul. På flyplassen utenfor byen råder det kaos med desperate mennesker som prøver å komme seg ut.

Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato holder pressekonferanse klokken 15 tirsdag. Her fra en pressekonferanse i Natos hovedkvarter i Brussel tidligere i sommer.
Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato holder pressekonferanse klokken 15 tirsdag. Her fra en pressekonferanse i Natos hovedkvarter i Brussel tidligere i sommer. (Foto: Olivier Hoslet/Pool/AFP)

– Jeg er dypt lei meg for hva som utspiller seg i Afghanistan, sier Nato-sjefen.

Han vektlegger at Nato har jobbet døgnet rundt for å holde flyplassen i Kabul åpen og at hovedfokuset er å sikre en trygg utreise for Natos personell, allierte og afghanere som har hjulpet dem. Han takker de 800 sivilt ansatte og militære styrker fra Natos medlemsland som sikrer flyplassen og trekker spesielt frem USA, Tyrkia og Storbritannia.

Nato-landene ble tirsdag enige om å sende flere fly og jobbe for å fullføre evakueringen. Stoltenberg ba Taliban respektere denne prosessen og sørge for at flyplassen, veiene og grensene er åpne.

– Det må også være en fredelig maktovergang uten hevn og represalier. En regjering som ikke respekterer grunnleggende rettigheter, risikerer å bli isolert fra det internasjonale samfunnet, sier Nato-sjefen.

Stoltenberg: Afghanistans ledere sviktet

Stoltenberg sier kollapsen i Afghanistan skjedde raskere enn noen kunne forutsi og forklarte det med at landets politiske ledelse sviktet.

– Den politiske ledelsen maktet ikke å stå imot Taliban og sikre den fredelige løsningen det afghanske folket ønsket. Denne svikten i lederskap førte til den tragedien vi nå er vitne til, sier Stoltenberg.

– Samtidig er det også behov for en ærlig vurdering av Natos engasjement. Tross betydelige investeringer og ofre, kom kollapsen raskt og brått, legger han til.

Kalt for Natos største fiasko

Den tyske statsministerkandidaten Armin Laschet kaller sammenbruddet i Afghanistan den verste fiaskoen i Natos 70-årige historie.

Tysklands forsvarsminister sier «det er mye vi må jobbe med i Nato» og håper alliansen vil dra lærdom av oppdraget i Afghanistan.

– Spørsmålet for oss er i hvor stor grad vi er villige til å ta konsekvensene av dette og i hvor stor grad vi er villig til å ta på oss de tingene vi så langt har overlatt til amerikanerne, sa Annegret Kramp-Karrenbauer i et intervju med den tyske kringkasteren ZDF, rett før Nato-møtet.

Støre om Afghanistan: – Forgjeves? Vel
Afghanistan var ett av temaene da DNs Frithjof Jacobsen hadde Ap-leder Jonas Gahr Støre til Arendalsukas Frokost uten filter tirsdag morgen.
02:20
Publisert:

Nato-sjef Stoltenberg sier under pressekonferansen at det var en ekstremt vanskelig avgjørelse å trekke Nato ut av Afghanistan.

Han sier det er mye å lære etter oppdraget i Afghanistan, men legger til at det også har vært fremskritt.

– Nato og våre partnere gikk inn etter 11. september for å hindre at landet skulle bli et fristed for terrorister. De to siste tiårene har det ikke vært noen terrorangrep på alliert jord, utført fra Afghanistan. De som nå tar makten, har et ansvar for å sikre at internasjonale terrorister ikke igjen får feste, understreker Stoltenberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.