Natos årsrapport viser at europeiske allierte brukte i snitt 1,47 prosent av bruttonasjonalproduktet (bnp) på forsvar i 2016.

Ikke rettferdig

Det er mer enn året i forveien, men bare 0,03 prosentpoeng mer.

– Vi har fortsatt ikke en rettferdig byrdedeling i alliansen vår, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

«Bare fem allierte oppfylte målet om 2 prosent i 2016. Så i 2017 må vi styrke innsatsen vår, slik at vi holder på den positive utviklingen og setter fart i den nasjonale innsatsen for å oppfylle løftet vi har gitt», skriver han i årsrapporten.

Norge brukte 50,9 milliarder kroner på forsvar i 2016. Det tilsvarer 1,55 prosent av bnp, opp fra 1,47 prosent i 2015.

Trump truer

Andelen er den høyeste siden 2004, men Norge har ikke vært over 2 prosent siden 1994. Norge måtte ha lagt 14,8 milliarder kroner mer på bordet for å ha nådd 2 prosent.

USAs president Donald Trump presser knallhardt på for å få europeiske allierte til å ta en større del av regningen i Nato. Han har truet med å svekke sitt engasjement i alliansen hvis pengebruken ikke øker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik gikk det da DN testet en av Austins nyeste VR-opplevelser
Bli med til South by Southwest, verdens fremste teknologikonferanse.
02:01
Publisert: