USA president Donald Trump kommer med nye angrep mot den mektige sjefen i den uavhengige sentralbanken Federal Reserve.

I et intervju med Wall Street Journal tirsdag sier Trump at han muligens angrer på at han ga sentralbanksjefjobben til Jerome Powell.

Men presidenten nølte da han ble spurt om hva som skal til for at han gir Powell sparken. Powell startet i jobben i februar, og er utpekt for en fireårsperiode. Det er imidlertid uklart om presidenten virkelig har makt til å fjerne Powell fra stillingen.

Han sa også at Powell truer veksten i den amerikanske økonomien, og at Fed-sjefen tilsynelatende nyter å sette opp renten.

– Hver gang vi gjør noe fantastisk så setter han opp renten. Han ser nesten ut som om han nyter å sette opp renten. Han skulle være en «lavrente-type», men så viser det seg at det er han ikke, sa Trump til avisen.

Klar melding

Fed og sentralbanksjef Powell har satt opp styringsrenten i USA tre ganger hittil i år, og det er ventet nok en renteøkning i desember.

I intervjuet med Wall Street Journal sa Trump også at han helt bevisst sendte en klar melding til Fed-sjefen om at han vil ha lavere renter, selv som han anerkjenner at USAs sentralbank er en uavhengig institusjon.

Vanligvis uttaler ikke sittende presidenter i USA seg om slike forhold nettopp i respekt for sentralbankens uavhengighet. For to uker siden kalte Trump sentralbanken for å ha blitt «gal».

Ifølge Trump er det Fed som nå er den største trusselen mot USAs økonomi, fordi høyere renter vil redusere veksten og øke nasjonens gjeld.

Den økonomiske veksten i USA var 4,2 prosent i andre kvartal, det høyeste på fire år. Fredag kommer de første estimatene fra myndighetene om veksten i tredje kvartal. Analytikerne venter at den blir 3,3 prosent.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Markedene venter i spenning på når perioden med lave renter skal ta slutt
Rentemøtene i Norge, Japan og USA preger markedene.
01:21
Publisert: