Fed-sjef Powell holder fredag ettermiddag norsk tid åpningstalen på økonomitoppmøtet i Jackson Hole, Wyoming.

I markedet er alles øyne rettet vestover mot Powell og møtet midt i naturskjønne Rocky Mountains. I markedet etterlyser man svar, blant annet på rentespørsmålet, etter det mange oppfattet som tvetydige signaler fra Powell tidligere i sommer.

– Jeg ser for meg en fortsettelse av dagens rentebane med gradvis oppgang, sier Powell, ifølge CNBC.

Det er bred forventning i markedet om at Fed setter opp renten i september, for tredje gang i år.

Powell sier at gradvise rentehevinger er nødvendige for å sikre en sunn økonomi, og at det ikke synes å være stor fare for overoppheting i den amerikanske økonomien, selv om den økonomiske veksten er sterk.

Powell sier videre at han ser ingen klare tegn til at inflasjonen vil stige over to prosent.

Han sier videre at det er stor optimisme blant husholdninger og bedrifter, god sysselsettingsvekst og at fremtidig skattestimulans gir gode grunner til å anta at den gode økonomiske utviklingen fortsetter.

Powell sier han har lovet at rentekomiteen (Fomc) - som setter rentene - at han vil «gjøre alt som trengs» hvis inflasjonsforventningene begynner å stige eller falle, eller om nye kriser skulle true.

Årlig seanse

Siden begynnelsen av 1980-tallet har lederne i Federal Reserve – den amerikanske sentralbanken – satt hverandre i stevne her mellom fjelltoppene i Rocky Mountains. Gjerne med gjestevisitter av utenlandske sentralbanksjefer og fremtredende økonomer. Stedet ble etter sigende valgt fordi den daværende Fed-sjefen Paul Volcker var en ihuga fluefisker og friluftsmann.

Årets møte er debuten for Powell, som ble nominert av president Donald Trump og ble utnevnt som sjef for sentralbanken - The Federal Reserve - i februar i år. Han overtok etter Janet Yellen, som ikke ble nomitert til en ny periode.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Når huset ditt brenner ned, så får du ikke et nytt hus, men du får akkurat til trikkebilletten til nærmeste hotell
NHH-professoren forklarer hvorfor Oljefondet ikke bør selge energiaksjer og hvorfor det kan være mye bedre å selge statens aksjeposter i Equinor.
01:44
Publisert: