– Trumps utenrikspolitikk er som å handle på kreditt, regningen kommer først senere, og må sannsynligvis betales av hans etterfølgere, sier Iver B. Neumann, direktør ved Oslomet og forsker på internasjonal politikk.

Volden og protestene i Israel er trappet opp de siste dagene, i forbindelse med 70-årsdagen for etableringen av den jødiske staten. Helsemyndighetene i Gaza rapporterte mandag ettermiddag om at 37 palestinere skal være drept og flere hundre skadet i sammenstøtene på grensen mellom Israel og Gazastripen. ​Trumps skroting av Iran-avtalen og ambassadesaken har vært som å helle bensin på bålet.

USAs finansminister Steve Mnuchin under innvielsen av den amerikanske ambassaden i Jerusalem mandag.
USAs finansminister Steve Mnuchin under innvielsen av den amerikanske ambassaden i Jerusalem mandag. (Foto: Menahem Kahana/AFP/NTB scanpix)

Dyr ambassadeflytting

Trumps siste utenrikspolitiske trekk er altså flyttingen av USAs Israel-ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem mandag.

Flyttingen er populær blant Trumps kjernevelgere og Israel-lobbyen i USA, og lovprises av Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Mandag tvitret Trump begeistret at det er «en stor dag for Israel».

Trump sier flyttingen ikke er kostbar, og på et politisk møte i Indiana sist uke gjentok han påstanden om at han har kuttet flyttekostnadene fra én milliard dollar til 400.000 dollar. En sannhet med modifikasjoner, all den tid 400.000 bare dekker flyttingen av ambassadefunksjonene fra Tel Aviv til det tidligere amerikanske konsulatet i Jerusalem, som midlertidig skal fungere som ambassade. En ny høysikkerhetsambassade må bygges i Jerusalem, og vil ifølge The Washington Post koste opp mot en milliard dollar.

Amerika først

Utenrikspolitisk forsker Kristian Berg Harpviken ved Prio sier det er vanlig at de fleste politikere skjeler til innenrikspolitikken og egne velgere, også i utenrikspolitikken.

Veien til den amerikanske ambassaden, som midlertidig flytter inn i det amerikanske konsulatet i Jerusalem.
Veien til den amerikanske ambassaden, som midlertidig flytter inn i det amerikanske konsulatet i Jerusalem. (Foto: Ronen Zvulun/Reuters/NTB scanpix)

– Det som er helt spesielt med Trump, er at han utelukkende er styrt av innenrikspolitiske hensyn, sier Harpviken.

Han beskriver USAs utenrikspolitikk under Trump som både vanskelig og skummel.

– Den mangler fullstendig konsekvenstenkning. Det er ingen plan B, sier Harpviken.

Neumann peker på at Trump på vel et år som president har svidd av politisk kapital i et tempo som savner historisk sidestykke. Nå sist med ambassadeflyttingen, der Trump er på kant med alle sine nære allierte i Nato og Vesten, Russland og Kina, pluss mesteparten av araberverdenen, inkludert palestinerne.

Men eksemplene er flere:

  • Iran: USA har trukket seg ensidig fra av atomavtalen med Iran.
  • Nord-Korea: USA gir nordkoreanerne toppmøtet de har bedt om i årtier, og har lovet penger, uten at Pyongyang har forpliktet seg til noe.
  • Parisavtalen: USA har trukket seg ensidig fra den globale klimaavtalen.
  • TPP: USA har trukket seg ensidig fra den store handelsavtalen for Stillehavsområdet. Trump har i etterkant signaliser at han kanskje vil være med likevel.
  • Nafta: USA truer med å trekke seg fra frihandelsavtalen for Nord-Amerika. Forhandlingene pågår.
  • Nato: Trump var lenge veldig vag om USAs forpliktelser. Tysklands forbundskansler Angela Merkel gikk sist uke ut og konkluderte med at Europa ikke lenger kan stole på at USA stiller opp.

Politisk og økonomisk kapital

Politisk kapital og økonomisk kapital henger ofte sammen, spesielt i handelspolitikken.

Trumps angrep på de multinasjonale handelsavtalene og handelspolitiske angrep på land som Kina øker frykten for en global handelskrig. En handelskrig alle vil tape på, inkludert USA.

Israelske myndigheter var mandag raskt ute med å henge opp nye veiskilt i Jerusalem.
Israelske myndigheter var mandag raskt ute med å henge opp nye veiskilt i Jerusalem. (Foto: Ronen Zvulun/Reuters/NTB scanpix)

Men akkurat nå går amerikansk økonomi så det suser, og det går ikke så verst i resten av verden heller. Neumann og Harpviken påpeker at de store økonomiske skadene kommer først senere, og at det blir opp til andre enn Trump å ta oppvasken.

Harpviken sier USA fikk et særlig stort ansvar for verdensøkonomien etter annen verdenskrig, med oppbyggingen av Bretton Woods-systemet, med Verdensbanken og Det internasjonale valutafondet (IMF).

En palestiner demonstrerer med hjemmelaget våpen i Gaza, på grensen mot Israel.
En palestiner demonstrerer med hjemmelaget våpen i Gaza, på grensen mot Israel. (Foto: Mohammed Salem/Reuters/NTB scanpix)

– USA viser seg nå å ikke være denne tilliten verdig, og land som Kina og Brics-landene bygger opp alternative institusjoner. Dette er ikke nødvendigvis for å ta kål på de eksisterende institusjonene, men som et supplement. Men det er klart dette kan få store konsekvenser for de tradisjonelle målene om å fremme demokratiske og liberale verdier med respekt for menneskerettighetene, sier Harpviken.

Flyttingen av ambassaden i Israel er viktig i den forstand at USA mister den siste rest av politisk kapital Vesten har blant araberlandene i Midtøsten.

– Trump støter bort nesten alle, inkludert Norge, med flyttingen. Konsekvensene er store, og sett sammen med skrotingen av Iran-avtalen, er dette kraftig kost, sier Harpviken.(Vilkår)

I 30 år har Arne Aasan (81) målt nedbør
Dag ut og dag inn har Arne Aasan i Mosvik i Trøndelag hentet nedbørsbeholderen i hagen og meldt inn målingene til Meteorologisk institutt.
01:40
Publisert: