Den er blitt kalt verdens største finansskandale. Det malaysiske investeringsfondet 1MDB skulle forvalte milliarder for den malaysiske staten, men pengene havnet i Hollywood, luksuseiendommer, en av verdens største yachter, skatteparadiser, dyr kunst og legendariske fester i Las Vegas.

Totalt skal 4,5 milliarder dollar ha forsvunnet.

Fredag ble det foreløpig siste kapittelet i sagaen om 1MDB-skandalen skrevet da en storjury i USA besluttet å tiltale en malaysisk finansmann og en fallert amerikansk rapstjerne.

Hemmelig bakkanal

Ifølge den offentlig tilgjengelige tiltalen skal finansmannen Jho Low og den tidligere Fugees-stjernen Pras Michel, som har toppet hitlister med låter som «Killing Me Softly» og «Ghetto Supastar», ha iscenesatt en hemmelig bakkanal i et forsøk på å få administrasjonen til Donald Trump og det amerikanske justisdepartementet til å droppe etterforskningen av Jho Lows rolle i 1MDB-skandalen.

Den etterlyste finansmannen Jho Low finansierte filmen «The Wolf of Wall Street» med Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Her er de fotografert i forbindelse med premieren i 2013.
Den etterlyste finansmannen Jho Low finansierte filmen «The Wolf of Wall Street» med Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Her er de fotografert i forbindelse med premieren i 2013. (Foto: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)

De to skal også ha forsøkt å få amerikanske myndigheter til å sende en kinesisk regimekritiker tilbake til Kina. I tillegg er de tiltalt for å ha hvitvasket millioner av dollar.

Blir de dømt risikerer begge flere tiår i fengsel.

President Donald Trump er ikke nevnt i tiltalen, men en tidligere sentral kampanjemedarbeider var ifølge amerikanske myndigheter det hemmelige bindeleddet i forsøket på å stanse etterforskningen. Kampanjemedarbeideren tilsto i fjor høst, men ble benådet av president Trump dagen før Joe Biden overtok som president i USA 20. januar i år.

«The Wolf of Wall Street»

– Kleptokrati på sitt verste, uttalte daværende justisminister Jeff Sessions i USA om 1MDB-skandalen.

Oppvasken har vært omfattende. Den amerikanske storbanken Goldman Sachs har vedtatt bøter på totalt fem milliarder dollar for sin rolle. Najib Razak, som i mange år var Malaysias statsminister og sterke mann, er dømt til 12 års fengsel i hjemlandet for korrupsjon. Myndigheter i ti land har vært involvert i etterforskningen av skandalen.

Mannen som er blitt utpekt som edderkoppen er fortsatt på frifot. Med to Interpol-etterlysninger og arrestordrer i Malaysia, USA og Singapore er Jho Low i dag en av verdens mest ettersøkte menn. Mannen som sjarmerte stjerner som Leonardo DiCaprio og Paris Hilton, finansierte storfilmen «The Wolf of Wall Street» og kunne bruke flere millioner dollar på Cristal-champagne i løpet av en fuktig Las Vegas-natt, har hele tiden hevdet sin uskyld.

Najib Razak var statsminister i Malaysia i ni år. I 2018 tapte han overraskende valget, mye på grunn av 1MDB-skandalen. I fjor sommer ble han dømt til 12 års fengsel for korrupsjon.
Najib Razak var statsminister i Malaysia i ni år. I 2018 tapte han overraskende valget, mye på grunn av 1MDB-skandalen. I fjor sommer ble han dømt til 12 års fengsel for korrupsjon. (Foto: Samsul Said/Bloomberg)

Men hvor er han?

I fjor høst sporet al-Jazeera ham til et hus i Macau i Kina. Huset eies ifølge al-Jazeera av et høytstående medlem av det kinesiske kommunistpartiet, men kinesiske myndigheter benekter at de beskytter Jho Low.

Nettet snører seg stadig tettere rundt mannen som fikk tilnavnet «Billion Dollar Whale» av Wall Street Journal-journalistene som skrev en bestselgende dokumentarbok om 1MDB-skandalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.