Jia Yuetings forretningsmodell var å ta vellykkede forretningsmodeller fra vestlige markeder og tilpasse disse til Kina. Han startet opp i 2003 med et par hundre tusen kroner i oppsparte midler og satset på strømmetjenester av musikk.
Fire år senere hadde Jia 11.000 ansatte og hadde børsnotert LeEco. Han hadde ambisjoner om å konkurrere med Tesla, Amazon og Apple i Kina – samtidig.
I 2016 mente Forbes han hadde en formue på 4,8 milliarder dollar og plasserte ham på en 22. plass over Kinas rikeste. Nå har han havnet i skifteretten i USA.
32 milliarder i gjeld
Etter mye hemmelighetskremmeri rundt Faraday Future, hvor enkelte mente at Apple sto bak selskapet, viste selskapet frem en konseptmodell i 2016. Samme år bekreftet Jia Yueting at han sto bak selskapet. Drømmen om å utvikle og masseprodusere en elektrisk bil er blitt for dyr.
– Vi skal skape en revolusjon som vil snu opp ned på den tradisjonelle bilindustrien i Europa, USA, Sør-Korea og Japan. Vi vil sørge for at Kinas bilindustri blir ledende i den globale bilindustrien, sa Jia.
Planen var å bygge en moderne fabrikk utenfor Las Vegas i USA og starte masseproduksjon. Batteriet skulle gi en rekkevidde på 700 kilometer og en akselerasjon som skulle gjøre den til verdens raskeste bil – foruten selvkjørende funksjoner og flere sensorer enn hva Tesla har.
Sportsbilmodellen fikk over 60.000 bestillinger på en helg i 2016.
Nå har Jia Yueting kastet kortene og erklærte seg personlig konkurs i USA på mandag. Ifølge Wall Street Journal skylder han kreditorene 3,6 milliarder dollar (32 milliarder kroner) – det meste fra Kina.
I en erklæring til skifteretten sier han at han har tatt opp private lån for å finansiere selskaper som han hadde tro på, blant annet mobilselskap, filmstudio og elbilprodusenten Faraday Future.
«For å finansiere ekspansjonen har Jia vært avhengig av å låne fra banker og andre finansinstitusjoner», heter det i den foreløpige konkursinnberetningen.
Suv-modell til to millioner
I håp om at Faraday Future skal overleve, vil Jia overføre aksjene han eier i holdingselskapet Smart King til en ny stiftelse. Dette skal være kontrollert av kreditorene. Jia har kontrollert 33 prosent av Faraday etter flere nedsalg de siste to årene.
«Dette vil ikke påvirke forretningsdriften», skriver Faraday i en uttalelse.
Han trakk seg som konsernsjef for bilprodusenten i september og ble erstattet av BMW-veteranen Carsten Breitfeld. Ifølge den nye konsernsjefen er målet fortsatt å starte produksjon av en elektrisk suv-modell i september 2020 – med en startpris på 1,8 millioner kroner.
Faraday Future har tapt 2,15 milliarder dollar siden etableringen, ifølge konkursinnberetningen. I fjor ble selskapet tilført 800 millioner dollar i ny egenkapital fra det kinesiske eiendomsselskapet Evergrande. Selskapet har stengt pengekranen.
500 mrd. i subsidier
Siden den kinesiske elbilprodusenten Nio ble børsnotert i september i fjor har aksjekursen falt med over 80 prosent. Det har vært kostnadsoverskridelser, svake salg og store tilbakekallelser av biler. Tapene siden oppstarten i 2014 er på over fem milliarder dollar.
Ifølge Center for Strategic and International Studies har den kinesiske staten brukt over 390 milliarder yuan (495 milliarder kroner) på støtteordninger til elbilsektoren.
«Resultatet fra alt dette er blandet. Kina er det desidert største markedet for elektriske biler. Bransjen står foran enorme utfordringer. Det er liten sannsynlighet for at bilprodusentene vil gå med overskudd på kort sikt, og det er overkapasitet. Kvaliteten på bilene er ikke på samme nivå som tradisjonelle biler», skrev Scott Kennedy i rapporten «China’s Risky Drive into New-Energy Vehicles» i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.