- Jeg vet hvem som har vunnet dette valget. Det er Sverigedemokraterna, sa Jimmie Åkesson da han talte på valgvaken rett før klokken 23.00.

- Vi kommer til å få en stor innflytelse over det som hender i Sverige de nærmeste ukene og de nærmeste årene. Det kan ingen ta fra oss, sa Åkesson.

Det er ekstremt jevnt mellom de ulike blokkene. De rødgrønne har et ørlite forsprang på den borgerlige alliansen. Med mindre høyresiden samarbeider med Ulf Kristersson kan det gå mot en ny sosialdemokratisk regjering.

- Sånn jeg bedømmer det skiller det to mandater mellom de gamle blokkene. Det betyr at Ulf Kristersson som har lovet å bytte regjering må ta et valg: tenker du å velge Stefan Löfven eller tenker du å velge Jimmie Åkesson. Nå vil vi ha svar på det spørsmålet, fortsatte han.

- Vi er ikke fornøyde. Vi skal skaffe oss ekte innflytelse på svensk politikk.

Åkesson har håpet på oppslutning opp mot 25 prosent og sa til DN i forrige uke at han trodde de kunne bli størst. Ifølge de foreløpige resultatene ligger partiet an til å få 17,6 prosent av stemmene.

Dermed blir ikke Sverigedemokraterna landets nest største parti slik de håpet på. På meningsmålingene før valget var partiet opp på 23-24 prosent.

Nå ligger det an til å bli en svært komplisert parlamentarisk situasjon som i verste fall kan ende i uker og måneder med politisk kaos i Sverige.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.