Cannabis-aksjer er opp over 20 prosent siden Joe Biden vant valget i begynnelsen av november.

Oppgangen kommer på toppen av en jevn oppgang for cannabis-bransjen under hele koronapandemien, gjennom lockdown og andre smitteverntiltak som har tvunget folk til å holde seg hjemme.

Stadig flere delstater legaliserer bruk av cannabis. Her fra butikken Greenstone Provisions i byen Ann Arbor i Michigan, der alle over 21 år har kunnet handle lovlig siden desember i fjor.
Stadig flere delstater legaliserer bruk av cannabis. Her fra butikken Greenstone Provisions i byen Ann Arbor i Michigan, der alle over 21 år har kunnet handle lovlig siden desember i fjor. (Foto: MATTHEW HATCHER/Reuters/NTB Scanpix)

Håp om nasjonal legalisering

15 amerikanske delstater, pluss hovedstaden Washington, D.C., har alt legalisert cannabis, mens 16 delstater har avkriminalisert cannabis. De aller fleste delstatene tillater cannabis for medisinsk bruk, mens bare seks konservative delstater styrt av republikanerne har fullt forbud.

Nabolandet Canada legaliserte cannabis fullt ut i 2018, og i Mexico er også legalisering like om hjørnet.

Men på føderalt statlig nivå er cannabis fortsatt ikke lovlig. Med Joe Biden og demokratene i Det hvite hus ser cannabis-industrien for seg et frislipp. Men republikanerne ligger an til flertall i Senatet, så de neste par årene er det lite trolig med legelisering på føderalt nivå.

Oppjusterer forventningene

Men på delstatsnivå går det en liberaliseringsbølge, og ved valgene nå i november stemte fem nye delstater for å gjøre cannabis mer tilgjengelig på lovlig vis.

Delstater i økonomisk krise ser nå skattlegging av cannabis som er mulighet til å plugge igjen hull i budsjettene, og skape arbeidsplasser.

– Dynamikken i cannabis-sektoren er virkelig ekstraordinær, sier Tim Seymour i Seymour Asset Management til CNBC.

Han er porteføljeforvalter for fond som investerer i cannabis-selskaper. Seymour understreker at stemningen for cannabis er meget positiv i hele landet, og han ser for seg en oppgang på ytterligere 30–40 prosent.

Canada har et forsprang på dyrking av cannabis, og cannabis-bransjen i Nord-Amerika domineres helt av børsnoterte kanadiske selskaper som Aurora Cannabis, Cronos Group, Canopy Growth, Tilray, Aphria, Organigram, Canntrust og Sundial Growers.

Stadig flere tradisjonelle farmasiselskaper satser nå også på cannabis, særlig til medisinsk bruk i flytende form eller i kremer og lignende.

Den lovlige cannabis-industrien i USA var i 2019 verdt 13,6 milliarder dollar, og sysselsatte over 345.000 mennesker, ifølge New Frontier Data, som lager statistikk for cannabis-bransjen. De har beregnet at antall arbeidsplasser i vil mer enn dobles de neste fem årene, selv uten full legalisering, og femdobles til over 1,6 millioner med legalisering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.