Ifølge den kommende amerikanske presidenten Joe Biden vil han ikke umiddelbart fjerne tollene mot Kina på 25 prosent som president Donald Trump innførte på omtrent halvparten av Kinas eksport til USA så fort han tar over presidentembetet.

Det sier Biden i et timelangt telefonintervju med New York Times-kommentator Thomas L. Friedman tirsdag kveld.

Joe Bidens finansminister er klar: – Hun er en av vår tids viktigste økonomiske tenkere
Joe Biden presenterte tirsdag sitt økonomiteam og ba Kongressen gi grønt lys for en robust økonomisk plan som skal hjelpe bedrifter og privatpersoner. Med på laget har Biden blant andre tidligere sentralbanksjef Janet Yellen som finansminister.
01:44
Publisert:

Biden vil heller ikke umiddelbart kvitte seg med «fase 1-avtalen» som gjør at Kina må kjøpe ytterligere varer og tjenester fra USA for omtrent 200 milliarder dollar i perioden 2020 til 2021 i bytte mot at USA kutter eksisterende toller med opptil 50 prosent på import av kinesiske varer til en verdi på 360 millioner dollar, ifølge avisen.

Forbeholdet i avtalen var at dersom Kina ikke overholder avtaler om kjøp av produkter fra USA vil straffetollene bli gjeninnført. Kina skal blant annet forplikte seg til import av amerikanske landbruksprodukter.

Kina har imidlertid falt bakpå på disse innkjøpene, ifølge New York Times.

Vil gjennomgå eksisterende avtale

– Jeg kommer ikke til å gjøre noen umiddelbare valg, og det samme gjelder tollene, sier Biden til New York Times.

Han uttaler at han heller vil revidere den gjeldende avtalen, og få med landets allierte i valgene videre.

– Jeg tror at den bese Kina-strategien er en som får alle våre – eller hva som pleide å være – våre allierte på samme side. Det kommer til å bli en stor prioritet for meg de første ukene av presidentskapet, sa Biden.

Våpenhvilen i handelskrigen mellom USA og Kina som ble oppnådd i januar, etterlot store uløste spørsmål som tyveri av intellektuell eiendom og tvangsoverføring av teknologi.

I mellomtiden har Trump-administrasjonens uberegnelige uttalelser og politiske beslutninger resultert i at USA ifølge flere analytikere og eksperter blir oppfattet som en upålitelig handelspartner.

Ifølge New York Times har Kina hatt sine uenigheter med Trump, men har visst at så lenge Trump var president ville ikke USA kunne sette sammen en global koalisjon mot landet. Bidens strategi er derfor dårlige nyheter for Kina – gitt at Biden klarer å reparere forholdet til USAs allierte.

Legger minefelt for Biden

Den kjente oljeanalytikeren Daniel Yergin i IHS Markit sa til CNBC tirsdag at han mener USA og Kina spiller et farlig maktspill.

Han viste til en Reuters-sak om at Trump planlegger å sette Kinas statlige oljeselskap CNOOC på en «forsvars-svarteliste».

Yergin sa at tiltaket kan være en del av forestillingen om «avkobling», eller en løsrivelse mellom de to landene.

– Det er en alarmerende situasjon, vi har en nedadgående spiral der landene i stedet for å snakke om samarbeid og et konstruktivt forhold, heller konkurrerer om makt, sa Yergin til CNBC.

– Jeg tror at Trump-administrasjonen nå legger et minefelt for Biden-administrasjonen, la han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.