Joe Biden (75), Bernie Sanders (76) og Elizabeth Warren (69) seiler opp som aktuelle kandidater for Demokratene mot republikaneren Donald Trump (72) i 2020. Nå melder seg veteranen John Kerry (74) også på i diskusjonen.

USA-ekspert og seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier er skeptisk til de godt voksne utfordrerne.

– Det er et uttrykk for et ledervakuum i partiet. Jeg tror ikke Det demokratiske partiet er tjent med å satse på disse gamle, det er et tapende konsept. Partiet trenger nye friske krefter. At disse nå er i diskusjonen er nok et uttrykk for den frustrasjonen de føler med dagens regime, og at noe må gjøres, sier Melby.

Comeback Kerry

I et intervju med CBS News holder Kerry døren åpen for å stille som kandidat. Selv om han fremholder at han er mest opptatt av mellomvalgene til Kongressen nå i november.

– Vi må fokusere på 2018. Jeg mener den viktigste jobben nå er å forsøke å få valgt folk på nasjonalt nivå og gjenopprette det lederskapet dette landet trenger, sier Kerry.

Men det faktum at Kerry, som ikke har noen politiske verv, nå kaster seg inn i valgkampen, tolkes som et signal om at han fortsatt har politiske ambisjoner.

Kerry representerte hjemstaten Massachusetts i 28 år, fra 1985 til 2013, før han ble Barack Obamas utenriksminister frem til maktskiftet i 2017. I 2004 var han Demokratenes presidentkandidat, og tapte med knapp margin mot George W. Bush.

Tapte muligheter

Senator Bernie Sanders fra Vermont er en favoritt blant unge liberale på venstresiden i Det demokratiske partiet. Mange mener han ble fraranet den demokratiske nominasjonen i 2016 av Hillary Clinton og partiledelsen, noe som førte til en bitter splid innad i Det demokratiske partiet.

Senator Bernie Sanders er eldst, og stiller i 2020.
Senator Bernie Sanders er eldst, og stiller i 2020. (Foto: Chris O'Meara/AP/NTB Scanpix)

Om Sanders skulle vinne frem neste gang, og bli valgt, vil han være 79 år ved tiltredelsen i januar 2021.

Joe Biden, Barack Obamas visepresident gjennom åtte år, er bare ett år yngre, og det spørs om ikke hans sjanse var i 2016. Men på grunn av sykdom og død i nær familie lot han være å stille i 2016.

Donald Trump har sagt at Biden er den eneste motstanderen han frykter, på grunn av Bidens evne til å snakke og nå frem hos arbeiderklassen.

Biden prøvde seg som kandidat i 1988 og 2008, men trakk seg tidlig i prosessen da han så at han ikke hadde noen vinnersjanser. Han har sagt at han vil bestemme seg om han stiller innen januar 2019.

Senator Elizabeth Warren må først konsentrere seg om å vinne senatsvalget i Massachusetts i november.
Senator Elizabeth Warren må først konsentrere seg om å vinne senatsvalget i Massachusetts i november. (Foto: Charles Krupa/AP/NTB Scanpix)

Senator Elizabeth Warren fra Massachusetts er en ledende politiker for venstresiden i Det demokratiske partiet. Valgstrategisk taler det henne imot at hun ikke er samlende, og ses på som en som representerer den liberale østkysteliten. Selv om hun er noe yngre enn de nevnte veteranene, vil også Warren være godt over normal pensjonsalder i 2020/21.

Tror på kvinner

Melby sier det fortsatt er tidlig, men at det er vanskelig å se noen yngre kandidater som skiller seg klart ut.

– Problemet er å se noen unge som kan samle partiet og som har det snev av populisme som er nødvendig for å bli valgt. Ingen er per i dag det kraftsenteret som partiet trenger, sier Melby.

Kirsten Gillibrand har snart ti års erfaring som senator.
Kirsten Gillibrand har snart ti års erfaring som senator. (Foto: Angela Weiss/AFP/NTB Scanpix)

Men han mener at på bakgrunn av den betydelige mobiliseringen av kvinner, delvis en reaksjon på Trump, at en kvinnelig kandidat kan ha en god sjanse. Melby trekker som mange andre USA-kjennere frem senator Kirsten Gillibrand (51) fra New York og senator Kamala Harris (53) fra California som hete navn.

Senator Kamala D. Harris har lang erfaring som statsadvokat i California, og er en stigende stjerne i Washington.
Senator Kamala D. Harris har lang erfaring som statsadvokat i California, og er en stigende stjerne i Washington. (Foto: Jonathan Bachman/Reuters/NTB Scanpix)

– Demokratene har et betydelig potensial til å mobilisere kvinnelige velgere. At Hillary Clinton tapte hadde lite å gjøre med at hun var kvinne, årsaken var mer sammensatt enn som så, sier Melby.

Han sier aktuelle kandidater bør melde seg i løpet av vinteren og våren 2019, og at det derfor er tid. Han påpeker at kandidater kan også vokse gjennom en valgkamp, og at overraskelser kan skje.

– Barack Obama kom inn fra sidelinjen, helt ukjent for de fleste, og vant hele greia. Noe lignende kan skje igjen. Feltet er derfor helt åpent, sier Melby.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ser livsgrunnlaget smelte bort
Hotelleier og fjerde generasjons istunnelmaker i Rhônebreen, Philipp Carlen, ser nå isbreen smelte bort under føttene.
01:16
Publisert: