I utskriften går det frem at Trump tok opp og diskuterte Joe Biden og hans sønn Hunter Biden i samtalen med Zelenskyj.

Da Zenelskyj tok opp militært samarbeid, kontret Trump med «jeg vil be deg om en tjeneste».

Fra samtalen:

Trump: «Det er mye snakk om Bidens sønn, at Biden stoppet etterforskningen og at mange folk ønsker å finne ut om det, så hva som helst du kan gjøre med statsadvokaten ville vært storveis. Biden gikk rundt og skrøt av at han stoppet etterforskningen, så hvis du kan se på dette... Det høres forferdelig ut for meg.»

– Dypt urovekkende, sier den republikanske senatoren Mitt Romney til avisen The Hill, om samtalen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj holder innlegg i FN nå onsdag.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj holder innlegg i FN nå onsdag. (Foto: LUCAS JACKSON/Reuters/NTB Scanpix)

Flere ganger i løpet av samtalen kommer Trump tilbake til dette, med sterke oppfordringer til Zelenskyj om å granske saken.

Zelenskyj svarer imøtekommende og positivt, men han sklir også litt unna disse spørsmålene. Men han bekrefter at hans folk har vært i kontakt med Trumps personlige advokat Rudy Giuliani om saken. Zelenskyj sier han ser frem til å møte Giuliani senere i Ukraina.

Dette besøket, nå i sommer, måtte Giuliani avlyse etter at det ble offentlig kjent at han var på fisketur etter kompromitterende opplysninger om Biden.

Trump sier han også vil be justisminister Bill Barr ta kontakt i forbindelse med denne saken.

Justisdepartementet opplyser nå onsdag i en kunngjøring at Trump aldri har snakket med Barr om å be Ukraina etterforske Biden, og at Barr heller aldri har diskutert denne saken med Giuliani.

Det første formelle steget er tatt. Slik fungerer riksrett
Video fra Dagens Næringsliv
01:15
Publisert:

Varsel fra egne agenter

Offentliggjøringen skjer etter et varsel mot Trump for mulige lovbrudd i forbindelse med forholdet til Ukraina, og etter at to amerikanske etterretningsoffiserer ga beskjed om dette til justisdepartementet. Trump skal ha presset Ukraina til å etterforske Joe Biden, hans mulige motkandidat ved presidentvalget neste år.

Joe Biden og sønnen Hunter Biden, ved en tidligere anledning.
Joe Biden og sønnen Hunter Biden, ved en tidligere anledning. (Foto: CARLOS BARRIA/Reuters/NTB Scanpix)

USA skal ha holdt tilbake hardt tiltrengt militærhjelp til 250 millioner dollar. Demokratene mener dette ble brukt som pressmiddel mot myndighetene i Kiev.

Demokratene i Kongressen besluttet sent tirsdag å starte forberedelser til en riksrettssak, delvis på bakgrunn av Ukraina-saken og mistanke om at Trump forsøkte å presse en fremmed stat til å starte etterforskning mot rivalen Joe Biden.

Her kan du lese den uklassifiserte delen av samtalen som Det hvite hus nå har offetliggjort.

Her kommer Trump også med direkte angrep på Tysklands forbundskansler Angela Merkel og de europeiske landene for bare å fare med prat, og ikke hjelpe Ukraina. Selv hevder Trump at USA hele veien har hjulpet og støttet Ukraina.

Av utskriften går det frem at samtalen mellom Trump og Zelenskyj varte i nøyaktig en halv time. Utskriften på knapt fem sider som nå er offentliggjort tilsvarer bare noen får minutters samtale, selv med tolking. Det skulle bety at mye av samtalen ikke er frigjort.

Det har ikke kommet opplysninger eller beviser på at Biden eller hans sønn skal ha gjort noe galt eller kriminelt i Ukraina.

Saken oppdateres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.