Tegningsprisen før torsdagens børsnotering var på 68 dollar per aksje, og hentet med dette inn 3,5 milliarder dollar i friske penger.

Airbnb verdsettes til over hundre milliarder dollar etter børsnoteringen.

Før handelen med aksjen startet opplyste nyhetsbyrået Reuters at det var ventet handelen ville starte på 149 dollar aksjen, altså mer enn en dobling. Åpningen torsdag kveld var på 146 dollar, før den raskt steg videre til 154 dollar.

Det til tross for at laber reiseaktivitet for tiden, og at selskapet i årets første ni måneder tapte 700 millioner dollar, og også gikk med underskudd i fjor, før koronaen.

Beholder kontrollen

Alle de tre grunnleggerne, som alle er i slutten av 30-årene, sitter i ledelsen av selskapet. I likhet med mange andre gründerselskaper i teknologisektoren i Silicon Valley har de laget en eierstruktur som gjør at de blir sittende med god kontroll over selskapet i form av stemmeberettigede a-aksjer, til sammen nesten 44 prosent ifølge Forbes.

Økonomimagasinet mener deres økonomiske eierandel i Airbnb i form av b-aksjer er på rundt 15 prosent hver, Chesky 15,4 prosent, Blecharczyk og Gebbia 14,2 prosent hver.

De tre ble alt i 2014 dollarmilliardærer på papiret, da Airbnb ble verdsatt til ti milliarder dollar.

Blant de tidlige investorene i Airbnb var fond som Sequia Capital og Greylock, samt Linkedin-gründer Reid Hoffman og Amazon-grunnlegger Jeff Bezos, og skuespiller Ashton Kutcher.

Spår store svingninger

Airbnb er den største børsnoteringen i USA i år, og tross korona og makroøkonomisk trøbbel er det fest på børsene og god aktivitet for børsnoteringer, fusjoner og oppkjøp.

Senest onsdag denne uken ble matleveringsselskapet Doordash børsnotert, og steg 80 prosent den første dagen med handel.

Airbnb advarer selv i forbindelse med børsnoteringen mot stor usikkerhet fremover knyttet til korona og økonomisk utvikling, uten at dette synes å skremme investorene.

Airbnb er i likhet med hele reiselivsbransjen rammet av koronaen og smitteverntiltak. Men Airbnb har stått bedre imot i krisen enn for eksempel hotellene, med økt etterspørsel fra innenlandsreisende og såkalte «staycations», altså lengre opphold som ukes- eller månedsleie, som nå står for 77 prosent av overnattingene. I tredje kvartal lå verdien av bookingene hos Airbnb bare 17 prosent under nivået fra samme kvartal i 2019.

Aksjekursen i selskaper som børsnoteres svinger tradisjonelt mye i begynnelsen. Analytikere Marketwatch har snakket med tror Airbnb fort kan bli en favoritt blant kortsiktige daytradere, og at aksjen kan vise seg lønnsom for langsiktige investorer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.