Dommer Royce Lamberths beslutning kom lørdag, tre dager før boken lanseres 23. juni.

I den etter hvert svært omtalte boken «The Room Where It Happened», skriver Bolton om sin tid som president Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, og han kommer med flere oppsiktsvekkende påstander og anklager mot presidenten.

– Har gamblet med USA sikkerhet

Det amerikanske justisdepartementet hadde gått rettens vei for å få å stanset bokutgivelsen med den begrunnelse at boken inneholder flere hemmeligstemplede opplysninger.

John Bolton var president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver fra 2018 til 2019. Nå har han skrevet bok om tiden med Trump.
John Bolton var president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver fra 2018 til 2019. Nå har han skrevet bok om tiden med Trump. (Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/NTB Scanpix)

Dommer Lambeth sier i sin kjennelse at Bolton med denne boken «visselig har gamblet med USAs sikkerhet» og at han har «utsatt sitt land og seg selv for sivil og muligens strafferettslig byrde».

Men ifølge dommeren er dette likevel ikke nok til å stanse utgivelsen.

«En seier»

Til tross for å ha tapt forsøket på å få retten til å stanse utgivelsen av John Boltons bok, kaller Donald Trump dommerens beslutning for en seier.

– Stor seier i retten mot Bolton, skriver Trump på Twitter.

– Selvsagt, med boken allerede utgitt og lekket til mange mennesker og mediene, var det ingenting den høyst respekterte dommeren kunne gjøre for å stanse den … Men, sterke og mektige uttalelser og kjennelser om penger & om brudd på hemmeligstempling, ble gjort, skriver Trump.

– Ba Kina om hjelp til gjenvalg

En av påstandene som så langt har fått mest oppmerksomhet, er at Trump skal ha bedt Kinas president Xi Jinping om hjelp til å bli gjenvalgt. Kinesiske myndigheter har avvist dette og sagt at de ikke kommer til å blande seg inn i amerikanske valg.

Bolton skriver også om riksrettssaken mot Trump og mener den burde ha omfattet flere av Trumps overtramp – ikke bare relasjonen til Ukraina. Da ville det vært lettere å få ham dømt, ifølge Bolton.

I et intervju med ABC News tidligere denne uken sa Bolton at Trump ikke var skikket til å være president.

– En hauk og krigshisser

Over 200.000 eksemplarer er allerede distribuert ut til både journalister og bokhandlere, og flere utdrag av boken er omtalt i en rekke medier.

Den konservative Bolton har ofte blitt omtalt som en hauk og krigshisser, og han har jobbet både for president Ronald Reagan og for far og sønn George Bush.

Han var president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver fra mars 2018 til september 2019. Trump har sagt at han ga Bolton sparken, mens Bolton hevder han selv sa opp.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.