Fredag ettermiddag skrev New York Times at Trump har sagt til sine støttespillere at han har bestemt seg for at Bannon ikke har en fremtid i Det hvite hus.

Like etter fulgte en rekke amerikanske medier på, deriblant ABC og CNN, med samme opplysninger om at Bannon er ferdig.

Avgangen ble deretter bekreftet av Det hvite hus, som sier følgende i en uttalelse sendt til amerikanske medier:

– John Kelly og Steve Bannon har gjensidig blitt enige om at i dag blir Steves siste dag. Vi er takknemlige for hans tjeneste.

Kelly er Trumps nye stabssjef, og ifølge seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier har Bannons avgang med at Trumps nye stabssjef John Kelly har tatt mer styringen over Det hvite hus.

– I tillegg er det dette intervjuet med The American Prospect på onsdag, som Bannon selv satte i scene, der han snakket om interne forhold i Det hvite hus på en ufordelaktig måte for flere av nøkkelmedarbeiderne til Trump, sier Melby.

Forventet avgang

Tidligere denne uken kom flere amerikanske medier med rapporter om at Bannon kunne være på vei ut allerede innen ukeslutt.

Fredag ettermiddag var det først nettavisen Axios, som gjentatte ganger det siste året har kommet med avsløringer fra Det hvite hus, som meldte at flere ikke-navngitte medarbeidere forventer at Bannons dager som Trumps sjefsstrateg er omme.

Deretter gikk det kun en drøy time før bekreftelsen kom fra Det hvite hus.

– Bannon har stått for den høyrepopulistiske delen av Det hvite hus, og har nok en del av ansvaret for måten presidenten uttaler seg på i verdispørsmål, og i innvandringsspørsmål. Når det gjelder konkrete resultater er det fint lite man forbinder med Bannon som sjefsstrateg, sier Melby.

Ulik oppfatning

Ifølge både New York Times og Axios er det ulik oppfatning mellom Trump og Bannon om hvem som skal ha initiert avgangen.

For en kilde nær Bannon oppgir overfor avisen at Bannon leverte inn en oppsigelse allerede 7. august, med effekt fra 14. august.

Trumps forhold til Bannon skal ha blitt dårligere den siste tiden, ifølge Axios fordi han mistenker Bannon for å ha lekket detaljer om andre ansatte i Det hvite hus til pressen. Trump skal ifølge nettavisen også mislike oppmerksomheten Bannon har fått i mediene.

«Gjør seg klar til krig»

Flere amerikanske journalister, deriblant Vanity Fairs Gabriel Sherman, påpeker at Bannons avgang kan være et problem for Trump. Sherman skriver blant annet på Twitter at en venn av Bannon, ifølge en kilde, skal ha sagt at Bannons tidligere arbeidsgiver, nettavisen Breitbart, nå gjør seg klare til en krig mot Trump.

- Bannon kommer jo fra Breitbart-miljøet og har vært sjef der en stund. Jeg ser for meg at han har vondt for å gå stille ut og forsvinne, sier Melby.

Axios skriver at Bannon «gjør seg klar til krig» mot Trump-administrasjonen, gjennom blant annet støtte fra milliardær Robert Mercer og Breitbart. Ifølge Axios skal Bannon mene at han har en «drapsmaskin» i Breitbart.

Natt til lørdag norsk tid bekreftet Breitbart at Bannon er tilbake i mediehuset som styreleder.

Breitbart-reporter Matt Boyle skal ifølge Axios være en sentral brikke i Bannons planer.

DN møtte Boyle da han var i Bergen under Nordiske Mediedager i mai. Da sa Boyle at han var venn med både Trump og Bannon.(Vilkår)