Senator John McCain døde natt til søndag – 81 år gammel. De siste par årene markerte McCain seg som én av meget får republikanere som talte president Trump imot. Han torpederte blant annet Trumps forsøk på å vrake Obamacare, og han har gjort det klart at Trump ikke er velkommen i begravelsen.

Sørgende tok til gatene i Phoenix i John McCains hjemstat Arizona da dødsfallet ble kjent.
Sørgende tok til gatene i Phoenix i John McCains hjemstat Arizona da dødsfallet ble kjent. (Foto: CONOR RALPH/Reuters/NTB Scanpix)

Omtalen av McCain som menneske og politiker er udelt positiv, og politikere fra begge partier trekker frem hans integritet og evne til å bygge bro og inngå kompromisser på tvers av partigrensene.

Senator John McCain døde natt til søndag.
Senator John McCain døde natt til søndag.

Til og med president Trump sendte på Twitter en kort kondolansemelding i forbindelse med dødsfallet.

Romney tar over?

– Det er vanskelig å se noen som kan ta over etter McCain. Jeg kan ikke se noen andre enn Mitt Romney. Han er den eneste med nok pondus og erfaring til å stå opp mot Trump, sier USA-ekspert Eirik Løkke, rådgiver ved tenketanken Civita.

Romney (71) har en lang politiske karriere i Det republikanske partiet, og han var partiets presidentkandidat i 2012, men tapte mot sittende president Barack Obama. Romney regnes som en moderat og pragmatisk konservativ politiker, selv om han som mormoner er dypt religiøs.

USA-ekspert Erik Løkke.
USA-ekspert Erik Løkke.

Romney stiller nå i november til valg til Senatet i delstaten Utah, og hans vinnersjanser i mormonerstaten regnes som store.

Løkke sier Romney ikke har vært redd for å gå imot tidligere, og at han har potensial til å fungere som «maverick», en person som tør gå imot partilinjen og fungere som et korrektiv til Trump.

Romney har skrevet et rørende minneord over McCain, der han beskriver både vennskapet og de politiske kampene de to kjempet mot hverandre.

– Etter valget får vi se om Romney er prinsippfast nok til å gå imot Trump, sier Løkke.

Han mener Florida-senator Marco Rubio er en annen mulig kandidat. Men påpeker at Rubio ikke har våget å utfordre Trump etter at han ble president.

Selv om Trump er en upopulær president, har han stor støtte blant de republikanske kjernevelgerne. Derfor er republikanske kandidater redde for at det vil koste dem gjenvalg hvis de går offentlig imot Trump.

Løkke mener det er betegnende at de eneste republikanerne som åpent taler Trump imot er senatorene Jeff Flake fra McCains hjemstat Arizona, og Bob Corker fra Tennessee. Ingen av de to stiller til gjenvalg, og kan dermed lufte sine meninger fritt.

Opportunistiske republikanere

Løkke mener alt nå avhenger av de viktige mellomvalgene i november. Hvis demokratene gjør et godt valg og får flertall i Representantenes hus, som er meget mulig, og kanskje til og med i Senatet, som er mindre sannsynlig, tror Løkke kritikken innad mot Trump blant republikanerne vil komme til overflaten.

– De aller fleste republikanerne i Kongressen kan ikke fordra Trump. Så langt har de vært opportunistiske i frykt for eget gjenvalg. Men hvis republikanerne gjør et dårlig valg tror jeg kritikken mot Trump kommer frem, sier Løkke.

Han tror derfor ikke noen republikanere vil stå frem som kritiske til Trump før etter valget.

– Det koster for mye politisk å gå imot Trump, sier Løkke.

Denne frykten er også helt reell. Det viser deg at de republikanske kandidatene Trump offentlig støtter har mye større sjanse til å vinne nominasjoner og delstatsvalg enn kandidater presidenten går imot.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Elveguruens tre tips til sikker svømming i Aare
Fra mai til september er det ett sted Berns innbyggere helst vil være: i elven Aare. Arbeidslunsjen brukes til et bad, noen krysser elven svømmende på vei til jobb eller fra jobb.
01:22
Publisert: