I innsettelsestalen i helgen la Indonesias president Joko Widodo listen høyt. Sørøst-Asias allerede største økonomi skal bli større. Mye større.

Målet er at den indonesiske verdiskapingen skal passere 7000 milliarder dollar i 2045. Samme år skal landet bli en industrinasjon på høyde med Singapore og Sør-Korea. Dette er nesten en tidobling fra den årlige verdiskapingen i 2018, som var på 1100 milliarder dollar.

Før den tid skal fattigdom, som rammer nesten ti prosent av landets 270 millioner innbyggere, fjernes.

– For dem som ikke tror jeg mener alvor: jeg vil være hensynsløs. De som ikke samarbeider vil få sparken, sa Joko «Jokowi» Widodo under innsettelsestalen i Jakarta i helgen.

Det er fem år siden den tidligere møbelselgeren ble valgt til Indonesias president. Velgerne hadde store forventninger til den utradisjonelle politikeren etter tiår med diktatorer, generaler og politikere som var mest kjent for å fylle sine egne lommer.

Transparency International mener Indonesia er det 89. mest korrupte av 180 land – tilsvarende Kina. Det har vært en bedring. For 20 år siden var Indonesia det tredje mest korrupte landet i verden – kun bak Nigeria og Kamerun.

Lover å gjøre det umulige

For å nå målet om en økonomi med et bruttonasjonalprodukt på 7000 milliarder dollar om 25 år må Indonesia ha en årlig økonomisk vekst på nesten syv prosent. Veksten har ligget på i overkant av fem prosent i gjennomsnitt siden Widodo overtok i 2014.

– Vi har ikke særlig tillit til de offisielle statistikkene. De har hele tiden vist en vekst på rundt fem prosent. Dette er vanskelig å forstå når en ser på de mange sjokkene økonomien har vært utsatt for i perioden, blant annet svingende råvarepriser og et fall i valutaen, skriver makroøkonom Gareth Leather hos Capital Economics i en ny rapport.

Den indonesiske presidenten mener veksten vil skyte fart da han står langt friere i sin siste presidentperiode og ikke kan søke gjenvalg. Han lover å gjennomføre økonomiske reformer, og blant annet gjøre det enklere for næringslivet å si opp ansatte og foreta omstruktureringer.

– Ting som var umulige å gjøre tidligere kan gjøres nå. Jeg vil ta mange typer beslutninger de neste fem årene, sa han i et intervju med nyhetsbyrået AP etter han ble gjenvalgt i sommer.

Gründermilliardær blir statsråd

I løpet av den første presidentperioden har presidenten tilrettelagt for å etablere en oppstartskultur i Indonesia. Det er allerede fire «enhjørninger», med en verdi på over én milliard dollar.

Flere andre nærmer seg denne kategorien. Kun Singapore har flere enhjørninger i Sørøst-Asia.

Nadiem Makarim etablerte transportselskapet GoJek etter å ha studert ved Harvard og fått erfaring fra McKinsey. Fra å være en Uber-konkurrent har selskapet bygget opp et digitalt økosystem som er i ferd med å ekspandere til hele regionen. GoJek er verdt ti milliarder dollar.

På mandag gikk 35-åringen av som konsernsjef etter at Indonesias president inviterte ham inn i regjeringen. Også andre næringslivstopper skal være aktuelle for statsrådsposter. Han blir en av de yngste statsrådene i en asiatisk regjering.

– President Widodo og jeg har snakket om hvilken retning Indonesia skal bevege i seg fremover – blant annet kompetanse, reformer og investeringer. Presidenten vil si mer om hvilken rolle jeg skal ha senere i uken, sa Makarim.

Ifølge indonesiske medier vil han sannsynligvis bli utnevnt til digital- og fornyingsminister.

– Vi er svært stolte over at vi kan spille en så viktig rolle i å bygge Indonesia. Det er enestående at en grunnleggers visjon blir anerkjent som en modell som kan skaleres til å bistå i utviklingen av et helt land, sier selskapets nye toppsjefer Andre Soelistyo og Kevin Aluw i en uttalelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.