Lørdag fløy Jonas Gahr Støre ut til Sleipner A-plattformen rundt 250 kilometer sørvest for Stavanger. Der møtte han konsernsjef i Equinor, Anders Opedal, og begge orienterte de ansatte ved plattformen om sikkerhetsnivået ved norske olje- og gassinstallasjoner.

– Det er alltid spesielt å reise offshore. I dag var kanskje litt ekstra spesielt, åpnet Equinor-sjef Anders Opedal.

Han takket de ansatte for jobben de gjør, og kalte arbeidet deres «viktigere enn noensinne».

– Sikkerhet er prioritet nummer én for oss i Equinor. Sikring av våre operasjoner er noe vi har gjort i lang tid. Ikke minst med risikovurderinger, beredskapsplaner, samt forebyggende arbeid og avbøtende tiltak.

Bekymring rundt droneaktivitet

I etterkant av seansen ble det åpnet for spørsmål fra publikum, og en ansatt stilte et spørsmål som tegnet et bilde av usikkerhet og bekymring rundt alle drone-observasjonene man har gjort i nærheten av olje- og gassinstallasjoner de siste dagene.

– Dette er sterkt bekymringsfullt, vi vet ikke om det er guttestreker eller hvem som står bak, men hvordan stiller statsministeren seg til droneobservasjonene?, lød spørsmålet.

Støre svarte med å understreke alvoret:

– Dette er ikke guttestreker, og vi tar det på dette alvor, sa Støre.

Jonas Gahr Støre la stor vekt på betydningen av norsk olje og gass gitt dagens energikrise i Europa.
Jonas Gahr Støre la stor vekt på betydningen av norsk olje og gass gitt dagens energikrise i Europa. (Foto: Jonas Solgård)

Han la til at det nå pågår full politietterforskning i Sør-Norge, og forsvaret er klar over denne problemstillingen. Støre forklarte også at «dette med droner» er et fenomen man ser mange steder i samfunnet, som for eksempel ved flyplasser, men at man gitt situasjonen i Europa nå ser annerledes på dette.

– Vi følger spesielt med på dette, og er forberedt på å ta de tiltakene som kan være nødvendige, sa Støre.

– Ingen informasjon om trussel

Støre gjentok også det han også sa på en annen pressekonferanse fredag:

– Vi har ingen informasjon om at det er en trussel mot oss, men slik situasjonen er nå er det klokt og fornuftig å skjerpe beredskapen – og det gjør vi, sa han, og viste til et tett samarbeid med selskapene som opererer på norsk sokkel.

Dette trakk også Equinor-sjef Anders Opedal frem:

– I Equinor har vi jobbet tett med myndigheter for at det alltid skal være trygt å jobbe offshore. Vi jobber kanskje enda tettere i disse dager, sa han før han la til:

– Sikkerhet er prioritet nummer én for oss i Equinor. Sikring av våre operasjoner er noe vi har gjort i lang tid. Ikke minst med risikovurderinger, beredskapsplaner, samt forebyggende arbeid og avbøtende tiltak, sa Equinor-sjef Anders Opedal.

Han fortalte at Equinor nå har økt beredskapen på selskapets installasjoner, landanlegg, baser og helikopterterminaler.

– Vi iverksetter planer som har vært utarbeidet tidligere og som vi har trent på, la han til.

Begge fremholdt betydningen av norsk olje og gass når Nord Stream 1 og 2 nå er satt ut av spill, og Europa står midt i en omfattende energikrise:

– Norge har økt gassleveransene med 10 prosent, det skyldes veldig avansert arbeid og representerer 100 TWh ekstra energi inn i Europa. Det er viktig, det har stor betydning, sa Støre.

– Norges rolle som leverandør av energi til Europa er viktigere enn noen gang. Det viktigste vi kan gjøre, det viktigste vi som jobber i Equinor kan gjøre, er å sikre at vi fortsetter med stabile og pålitelige leveranser til Europa hver eneste dag, sa Opedal.

Jonas Gahr Støre, her Sleipner A-plattformen, har hatt flere samtaler med regjeringslederne i Sverige, Danmark og Tyskland denne uken.
Jonas Gahr Støre, her Sleipner A-plattformen, har hatt flere samtaler med regjeringslederne i Sverige, Danmark og Tyskland denne uken. (Foto: Jonas Solgård)

«Unormalt høy aktivitet»

I forkant av besøket på Sleipner A, meldte blant annet Forsvaret fredag at det skal øke tilstedeværelsen blant norske olje- og gassinstallasjoner. Avisa Nordhordland har også meldt at politiet etterforsker en mulig drone-observasjon ved forsyningsbasen ved Mongstad natt til fredag.

Petroleumstilsynet sendte for noen dager siden også et brev til selskapene og relevante myndigheter der de ba om større årvåkenhet rundt slike hendelser, etter at tilsynet har fått inn flere meldinger som slike observasjoner.

Støre sa onsdag at det er snakk om droner i ulike størrelser, og at det har vært «unormalt høy» aktivitet i Nordsjøen den siste tiden, spesielt denne måneden.

– Nato, EU og Norden står samlet

Fredag opplyste Støre også at Norge har stilt sin ekspertise til rådighet i etterforskningen av nevnte eksplosjoner, som med all sannsynlighet er et resultat av sabotasje. Norge har også takket ja til utenlandsk tilstedeværelse i norsk sektor.

– Vi er i dialog med våre allierte for å øke tilstedeværelsen i norsk sektor og har takket ja til bidrag fra Tyskland, Frankrike og Storbritannia, sa Støre fredag.

– Nato, EU og Norden står samlet, la han til.

Uttalelsene kom samme dag som Russland offisielt erklærte fire regioner øst i Ukraina som «russiske», til fordømmelse fra vestlige land.

Annekteringen har USA besvart med å varsle nye, omfattende sanksjoner rettet mot Russland. Biden og USA fordømmer også annekteringen, og kaller det et brudd på folkeretten, FN-pakten og «forakt for fredelige nasjoner».

– Vi vil fortsette å støtte Ukrainas innsats for å gjenvinne kontroll over sitt territorium ved å styrke båndene militært og diplomatisk, sa Biden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.