«Sverige behöver en socialdemokratisk regering igen.»

Socialdemokraternas valglåt runger over et solfylt Sergels torg i erketypisk «svensk pop»-stil. Leder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet har tatt turen til Stockholm og nikker i takt med musikken.

Tilhengerne synger med, mens statsminister Stefan Löfven trer opp på scenen for å holde sin siste valgtorgtale før søndagens riksdagsvalg.

– En sosialdemokratisk regjering er den eneste garantien for at Sverigedemokraterna ikke skal få avgjøre Sveriges fremtid, sier Löfven til et jubelbrøl fra norske AUF-ere som har kommet til Stockholm for å følge et av Sveriges histories mest dramatiske valg på nært hold.

De siste årene har derimot ikke vært noe å juble over for Socialdemokraterna. Fra en oppslutning på 31 prosent under riksdagsvalget i 2014, ligger partiet an til å gjøre sitt dårligste valg i moderne tid.

Aftonbladets siste meningsmåling før valget får partiet en oppslutning på 24,6 prosent. De rødgrønne får 39,4 prosent, mens de borgerlige partiene får 40,7 prosent.

Det betyr at ingen av dem ligger an til å få flertall i riksdagen, noe som kan føre til politisk kaos etter valget.

Partileder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre talte på Socialdemokraternas siste valgtorgsmøte for å vise sin støtte. Etter talen ropte en gjeng AUF-ere, som også var i Stockholm,
Partileder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre talte på Socialdemokraternas siste valgtorgsmøte for å vise sin støtte. Etter talen ropte en gjeng AUF-ere, som også var i Stockholm, "Jonas, Jonas, Jonas". (Foto: Jan Johannessen)

Støres råd til Löfven

Jonas Gahr Støre mener Socialdemokraterna har gjort en god valgkamp til tross for den fallende oppslutningen, og mener det er viktig at de svenske partiene tar avstand fra Sverigedemokraterna.

– Stefan Löfven er krystallklar på at hans prosjekt ikke har plass til Sverigedemokraterna. De er parti med et verdigrunnlag og menneskesyn som sosialdemokratiet ikke kan samarbeide med, sier Jonas Gahr Støre til DN etter at både han og Löfven har talt.

Støre: Sosialdemokratiet har ikke plass til Sverigedemokraterna
Dagen før svenskene går til valgurnene fikk Stefan Løfven og Socialdemokraterna besøk og støtte av Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.
01:10
Publisert:

– Spørsmålet her blir jo om de borgerlige vil avklare hvordan de skal samarbeide med dem i regjering eller bli parlamentarisk avhengig av dem. Det spørsmålet står helt inn i valgdagen og blir kanskje avgjort etter valget, sier Støre.

– Hvilke råd har du gitt Stefan Löfven?

– Vi har respekt for hverandre og vi vet best selv. Du skal ikke gi råd. Men vi to har ganske nær kontakt. Mitt råd har likevel vært at nå som det er blitt en ensaksvalgkamp med innvandring og Sverigedemokraterna så er det viktig å ha et bredere prosjekt.

Ørlite forsprang

Til tross for at den såkalte Alliansen av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, og Kristdemokraterna, har et ørlite forsprang på Aftonbladets meningsmåling er det langt fra sikkert at det ender med en borgerlig regjering selv om tallene står seg.

Sverigedemokraterna har hatt en forrykende vekst de siste årene og ligger an til å få 16,8 prosent, ifølge meningsmålingen. Men Alliansen nekter å samarbeide med partiet som kunne gitt dem flertall.

Det har ført til at flere har spekulert i om blokkgrensene kommer til å brytes etter valget.

– Jeg ser for meg to løsninger, der begge er svært vanskelig for partiene. Den ene er at blokkgrensen mellom høyre- og venstresiden brytes, og at erkefiendene finner sammen. Det andre er at Ulf Kristersson henter støtte hos Sverigedemokraterna, sa forsker Torbjörn Larsson til DN fredag.

Fortsatt er det 265 000 velgere som ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på. Kun 80 000 velgere skiller de to blokkene, ifølge målingen.

"I'm Löfven it," sto det på t-skjortene til sosialdemokratiske tilhengere under torgmøte. Spørsmålet er om Stefan Löfven blir sittende som statsminister etter søndagens valg. (Foto: Jan Johannessen)

Holder fast på alliansen

En halvtime etter at Stefan Löfven gikk ned fra scenen, trådte partilederne i Alliansen opp for sitt siste møte med velgerne. Side om side sto de og talte om en hvordan de borgerlige partiene skal ta makten i landet.

Flere har likevel pekt på Centerpartiet og Liberalerna som jokerne kan finne på å bryte ut av blokkgrensene, og støtte en sosialdemokratisk regjering for å unngå en parlamentarisk krise.

Alliansens partiledere (fra venstre) Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, Moderaternas Ulf Kristersson, Liberalernas Jan Björklund og Centerpartiets Annie Lööf holdt et felles torgmøte på Sergels torg.
Alliansens partiledere (fra venstre) Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, Moderaternas Ulf Kristersson, Liberalernas Jan Björklund og Centerpartiets Annie Lööf holdt et felles torgmøte på Sergels torg. (Foto: Jan Johannessen)

Etter talene holder partileder Jan Björklund fast på at Alliansen kommer til å stå sammen.

– Vi fire borgerlige partier kommer til å samarbeide med hverandre. Vi kommer ikke til å samarbeide med Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna kommer til å gjøre sitt dårligste valg på 100 år, så jeg ser frem til at Sverige får en Allianse-regjering på mandag, sier partileder Jan Björklund i Liberalerna til DN.

– Kommer dere til å bryte blokkgrensene hvis Moderaterna gir Sverigedemokraterna innflytelse for å kunne stable sammen en regjering?

– Moderaterna har forsikret oss at de ikke kommer til å samarbeide med Sverigedemokraterna, og det stoler jeg på, sier Björklund.

Også Centerpartiets Annie Lööf har troen på en borgerlig regjering.

-Vi står veldig sterke sammen. Vi har presentert en felles reformagenda, vi har en statsministerkandidat, vi har reist land og rike rundt i valgkampen for å presentere hva vi vil med Sverige. Her i formiddag sto vi på Sergels torg og talte for en ny sterk Allianse-regjering.

– Kan Ulf Kristersson stole på at dere ikke bryter blokkgrensen?

– Centerpartiet kommer ikke til å forlate Alliansen for å samarbeide over blokkgrensen selv. For vår del handler det om maktskifte. Vi vil få til en Allianse-regjering, men skulle vi trenge støtte sier vi definitivt nei til å ta imot det fra Sverigedemokraterna. Da må Alliansen søke støtte over blokkgrensen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

En historisk «rysare»: Ingenting kommer til å bli avgjort valgnatten
Søndag går svenskene til valg. Det kan ende i måneder i kaos.
03:12
Publisert: