– Alle skynder seg med å øke rentene, det vil føre oss inn i en verdensomspennende resesjon, sa EUs utenrikssjef, Joseph Borrell til et publikum bestående av EU-ambassadører mandag.

Med den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, i front, hever verdens sentralbanker styringsrenten gang på gang. Nå frykter Borrell at Feds renteøkning risikerer å drive verden inn i en resesjon, skriver Financial Times.

For å forhindre at lands valutaer svekkes mot dollaren, tvinges sentralbankene til å sette opp renten i takt med Fed, ifølge Borrell. Utenrikssjefen sammenlignet den amerikanske sentralbankens påvirkningskraft overfor verdens sentralbanker med Tysklands påvirkningskraft overfor EUs pengepolitikk før EU innførte Euro som egen valuta.

– Alle er nødt til å følge på, hvis ikke blir valutaen deres devaluert, sa Borrell til EU-ambassadørene.

Borrells advarsler kommer i etterkant av at Verdensbanken advarte i forrige måned om at renteøkningene blant flere sentralbanker kan trigge en global resesjon i 2023. «Graden av synkronisitet» var ulikt noe Verdensbanken har sett på over 50 år.

JPMorgans administrerende direktør, Jamie Dimon, advarte også tidligere mandag om at en amerikansk resesjon er «sannsynlig» innen de neste seks til ni månedene, skriver CNBC. Som følge av overraskende sterke arbeidsmarkedstall for september, vurderer Fed nå sin fjerde renteheving på 75 basispunkter i november. Det vil i så fallføre til at den amerikanske styringsrenten heves til mellom 3,75 prosent og fire prosent.

I møte med en inflasjon på ti prosent har Den europeiske sentralbanken på de siste to rentemøtene hevet renten med 1,25 prosentpoeng. Markedet priser nå inn en ytterligere renteheving på 0,75 prosentpoeng 27. oktober.

I Norge venter økonomer en dobbelt renteheving på 50 basispunkter fra Norges Bank i november, etter at Statistisk sentralbyrå la frem inflasjonstallene for september mandag. Tallene viser at norske konsumpriser har økt 6,9 prosent de siste tolv månedene, og den høyeste inflasjonen i Norge siden 1988. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.