I en 13 minutter lang video på Twitter ber Guaidó, som leder landets nasjonalforsamling, om to nye demonstrasjoner mot Maduro og for frie valg.

Onsdag vil han ha en fredelig streik for å lamme landet fulgt av en «stor nasjonal og internasjonal massemønstring» lørdag.

Guaidó har utropt seg selv til president og får støtte fra flere vestlige land, som sier de vil anerkjenne ham som landets leder, med mindre Maduro skriver ut nyvalg i løpet av uken. Spania, USA, Canada, Frankrike, Storbritannia stiller seg bak opposisjonslederen. Han har også bedt landets væpnede styrker gå imot Maduro, men militæret støtter foreløpig opp om det sittende regimet.

Russland, Tyrkia, Syria, Cuba, Kina og Syria er blant landene som støtter Maduro.

Australia stiller seg også bak Venezuelas Guaidó

– Australia anerkjenner og støtter nasjonalforsamlingens leder Juan Guaidó som overgangsleder inntil det holdes valg, heter det i en uttalelse fra Australias utenriksminister Marise Payne mandag.

– Vi ber alle parter jobbe konstruktivt for en fredelig løsning av situasjonen i landet, inkludert gjenopprettelse av demokratiet, respekt for rettsstaten og menneskerettigheter for folket i Venezuela, sier Payne.

Regjeringen i Canberra føyer seg inn blant land som har kommet med lignende erklæringer. Lørdag sa Spania, Storbritannia, Frankrike, Nederland og Tyskland at de vil anerkjenne Guaidó som president med mindre Nicolás Maduro skriver ut nyvalg innen åtte dager. Maduro har avvist dette.

Det har vært omfattende demonstrasjoner mot president Maduro, og Venezuela er inne i en langvarig og dyp politisk og økonomisk krise.

På et politisk massemøte onsdag erklærte Guaidó seg som fungerende president i landet og ba militæret vende seg mot Maduros regjering.

Så langt har landets væpnede styrker stilt seg bak regimet som kom til makten under Hugo Chávez for over to tiår siden. Maduro overtok styringen av landet etter at Chávez døde.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjekk hvem som stjal showet på Verdens økonomiske forum i Davos
I 2018 var det Donald Trump og Emmanuel Macron som stjal oppmerksomheten i Davos. I år var det en 16-åring.
01:46
Publisert: