Ecuadors president Lenin Moreno reiste til London før helgen for å snakke på et arrangement. The Intercept hevder å vite at den egentlige agendaen for besøket til Storbritannia er å sluttføre en avtale der Ecuador trekker tilbake sin asylbeskyttelse av Assange, kaster han ut av deres ambassade i London, og overleverer ham til britiske myndigheter.

Mistet nettilgangen

Nettavisen skriver også at Moreno skal legge inn et stopp i Madrid, der Assange falt i unåde hos spanske myndigheter tidligere i år etter å ha uttrykt sin støtte til uavhengighetskampen i Catalonia. Dette skal ha ført til at Assange mistet internettilgangen, og dermed muligheten til å kommunisere med omverden.

Assange har også uttrykte tvil om den britiske regjeringens anklager mot Russland for giftangrepet på eksspionen Sergej Skripal i Salisbury. Ecuadors regjering mener Assanges mange meldinger kan undergrave landets gode forhold til Storbritannia og resten av EU, skrev NTB tidligere i år.

Tre måneder og en bot

Moreno, som har være Ecuadors president siden 2017, har tidligere kalt Assange en «hacker» og et «problem». Forgjengeren Rafael Correa har derimot sagt at Ecuador har gått i knestående for vestlige myndigheter under Morenos ledelse.

Det er ikke kjent om Ecuador vil stille et premiss om at Assange ikke skal utleveres til USA, som ønsker ham utlevert. I Storbritannia er Assanges eneste lovbrudd at han har brutt vilkårene før prøveløslatelse i 2012 da han søkte asyl hos Ecuador.

Det er et lovbrudd som vanligvis gir tre måneder i fengsel og en bot, skriver The Intercept.(Vilkår)

Sirkuset brexit
Britiske EU-motstandere frykter at Storbritannia aldri kommer seg ut av EU.
01:25
Publisert: