Hun Sen har styrt Kambodsja de siste 33 årene og slo fredag fast at han umulig kan tape søndagens valg. Alt tyder på at han har rett.

Kambodsja er nå i realiteten en ettpartistat der Kambodsjas folkeparti (CPP) har all makt.

I november i fjor oppløste landets høyesterett Kambodsjas nasjonale redningsparti (CNRP), og opposisjonen oppfordrer derfor til valgboikott.

Hun Sen rundet fredag av valgkampen foran titusenvis av jublende tilhengere i hovedstaden Phnom Penh og skrøt der uhemmet av hvordan han har kastet opposisjonelle i fengsel og tvunget andre i eksil.

– Vi gikk nylig rettens vei for å utrydde forræderne som forsøker å styrte regjeringen, sa Hun Sen, med henvisning til oppløsningen av CNRP.

– Dersom vi ikke hadde eliminert dem ved å bruke jernneven først, hadde det nå kanskje vært en krigssituasjon i Kambodsja, fortsatte han.

Røde Khmer-kommandant

CPP har vunnet alle valg i Kambodsja siden 1998 og Hun Sen har gradvis styrket sin stilling ved å bygge opp et nettverk av lojale støttespillere og familiemedlemmer.

Dette har han kunnet gjøre til tross for sin fortid i Røde Khmer, Pol Pots skrekkregime som kostet rundt en fjerdedel av Kambodsjas innbyggere livet i andre halvdel av 1970-tallet.

I 1979 hoppet han av og slo lag med Vietnam som invaderte Kambodsja og fikk slutt på folkemordet.

– Han forlot ikke Røde Khmer fordi han hadde innvendinger mot folkemordet, men i visshet om at han selv var havnet på Pol Pots liste over medarbeidere som skulle ryddes av veien, slo en av verdens fremste Kambodsja-kjennere, journalisten Nate Thayer i Far Eastern Economic Review, i sin tid fast.

Advarer mot boikott

Fredag advarte Hun Sen opposisjonen mot valgboikott, og truet med at det vil få ytterlige følger.

– Motstanderne av valget ødelegger nasjonen og demokratiet og bør ikke tilgis, tordnet han fredag.

USA og EU har gjort det klart at de ikke ser noe poeng i å bistå under valget eller sende valgobservatører, men Kambodsjas nærmeste allierte Kina har kommet Hun Sen til unnsetning.(Vilkår)

– Når de kommer i land og lurer på hvor høyt over havet de er
Turistsjef i Geiranger Ove Skylstad forteller hva som kjennetegner bobilturisten og cruiseturisten.
02:06
Publisert: