De fleste nordmenn lever sannsynligvis i den troen at «kanel er kanel». Men faktum er at stort sett all kanel som selges i Norge er «uekte».

Det finnes nemlig to typer kanel på markedet; den «ekte» ceylonkanelen (Cinnamomum verum eller Cinnamomum zeylandicum) og den såkalte kassiakanelen (Cinnamomum aromaticum). Begge kaneltypene utvinnes fra innsiden av barken på trær i kaneltreslekten, henholdsvis det 10-15 meter høye ekte kaneltreet og løvtreet kassia som opprinnelig vokser i Kina.

Forskjellen på de to kaneltypene er foruten smak, pris og opphavssted ikke minst innholdet av giftstoffet kumarin som ifølge Mattilsynet kan gi skader i leveren. Og det er desidert minst kumarin i den ekte ceylonkanelen. Innholdet varierer fra knapt målbare nivåer til rundt 200 milligram per kilo kanelpulver, mens den i Norge nesten enerådende kassiakanelen inneholder ifølge ulike studier (blant annet her, her , her  og her) fra 300 til over 12.000 milligram per kilo.

Beskytte det gode ryktet

Ceylonkanelen produseres hovedsakelig på Sri Lanka, og det er dette landet som nå forbyr import av kassiakanel for å beskytte sin egen kanels gode rykte, skriver Daily Ft og en rekke internasjonale medier.

Regjeringen i Sri Lanka innfører forbudet fordi det er funnet store mengder kassiakanel i containere. Myndighetenes hensikt er å hindre at den billigere kassiakanelen importeres for så å bli eksportert som ceylonkanel.

Sri Lanka står for rundt 85 prosent av den globale leveransen av ekte kanel, og landet eksporterte i fjor ceylonkanel for over 1,1 milliarder kroner. I årets ti første måneder utgjorde eksporten ifølge Oman Tribune over 150 millioner dollar (1,3 milliarder kroner). Prisen for den høyeste kvaliteten av kanelolje selges for over 4.400 kroner per kilo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Geir Skeie: Superenkel sorbet
Å lage sorbet er ikke så vanskelig som mange tror. I videoen viser mesterkokk Geir Skeie deg hvordan du gjør det.
03:23
Publisert: