Tirsdag vedtar Kongressen med tverrpolitisk flertall en ny lov som åpner for at Kongressen, ikke Det hvite hus – kan skjerpe sanksjonene mot Russland.

I praksis innebærer dette at president Trump nå fratas all makt over sanksjonsregimet overfor Russland.

– President Trump overkjøres nå fullstendig av Kongressen, som nå tar full kontroll over Russland-sanksjonene, sier Ketil Raknes, som jobber ved Høyskolen Kristiania.

USA-kjenner Ketil Raknes.
USA-kjenner Ketil Raknes. (Foto: Aleksander Nordahl)

Strammer til

Mens Trump beskyldes for å lefle med russerne, og har tatt til orde for en «normalisering» av forholdet til Russland, går Kongressen nå motsatt vei.

Både Demokratene og Republikanerne i Kongressen varsler nå både skjerping av eksisterende sanksjoner, samt nye sanksjoner, for Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget. De nye og skjerpede sanksjonene knyttes også til Russlands annektering av Krimhalvøya, russisk innblanding i krigen i Øst-Ukraina og brudd på menneskerettighetene.

– Ingen av partiene i Kongressen vil gi inntrykk av å være ettergivende over for Russland, sier Raknes.

Trump og Det hvite hus har forgjeves motsatt seg denne nye lovgivingen, som de mener fratar presidenten den nødvendige fleksibilitet som trengs i Russland-politikken.

EU protesterer

Skjerpede Russland-sanksjoner faller ikke i god jord i Brussel. En rekke EU-land har tatt til orde for lettelser i sanksjonene, som de mener rammer europeisk næringsliv uforholdsmessig hardt fordi europeiske land og selskaper har mye mer økonomisk samkvem med Russland enn USA og amerikanske selskaper.

Europeiske selskaper som bryter de amerikanske sanksjonene risikerer å bli straffet i USA, dersom de har virksomhet også der. Det gjelder særlig de store europeiske olje- og energiselskapene.

Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker har varslet et hastemøte om hvordan EU skal svare på nye amerikanske sanksjoner, særlig hvis europeiske energiselskaper rammes.

– EU må være klar til å reagere innen noen dager hvis de amerikanske tiltakene innføres uten at det tas hensyn til EUs interesser, sier Juncker til avisen Financial Times.

– Det vi nå ser er et politisk system som ikke virker, og som dermed heller ikke produserer god politikk, men kun tar hensyn til amerikansk innenrikspolitikk. EU ønsker mer fleksibilitet i sanksjonspolitikken, sier Raknes.

Løgner og selvskading

Alle Russland-affærene er i ferd med å overskygge og lamme hele Trumps presidentskap. Raknes sier løgnene og fortielsene nå begynner å bli så mange at mistankene om ulovlig samarbeid med Russland styrkes dag for dag.

– Mengden skjulte møter og kontakter begynner å bli veldig stor, og stadig flere personer tilknyttet Trump involveres, sier Raknes.

Det gjør at spesialetterforsker Robert Mueller og de mange kongresskomiteene som gransker Russland-affærene får stadig flere spor å følge, og stadig flere personer å avhøre.

Senest mandag innrømmet Trumps svigersønn og spesialrådgiver Jared Kushner minst fire møter med russerne som han til nå hadde holdt skjult. Men han understreker at det ikke skjedde noe ulovlig eller upassende i disse møtene.

– Spørsmålet er jo hvorfor alle disse møtene er blitt holdt skjult hvis det ikke skjedde noe. Det er nå så mange involvert at jeg er sikker på at noen før eller siden sprekker. Det begynner nå å bli så omfattende at de til slutt vil gå seg vill i sine egne løgner, sier Raknes.

Jared Kushner innrømmer nå flere Russland-møter.
Jared Kushner innrømmer nå flere Russland-møter. (Foto: Brendan Smialowski/AFP/NTB Scanpix)

Han tror særlig Trumps sparkede nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, som alt har innrømmet kriminell kontakt med russerne, kan sitte på politisk sprengstoff. Flynn krever immunitet for å snakke, noe justisdepartementet ikke vil gå med på.

Raknes trekker også frem Trumps aktive selvskading på Twitter og i enkelte intervjuer. Blant annet når han beskriver Russland-etterforskningen som en heksejakt, eller varsler at han har makt til å benåde hvem han vil for hva som helst.

– Min teori er at Trump hverken er intellektuelt eller strategisk i stand til å sette i stand et slikt komplott som vi ser i forbindelse med Russland. Når han også har omgitt seg med inkompetente folk, så må det ende med katastrofe. Men Trump har uansett ansvaret, sier Raknes.

Selv om USA og Trump er fullstendig lammet politisk, mener Raknes at presidenten foreløpig sitter trygt. Da må i så fall bortimot halvparten av de republikanske senatorene vende seg mot Trump.

– Veien til riksrett er ufattelig lang, sier Raknes.(Vilkår)

Halodi Robotics
Robotics har laget prototyper på menneskeroboter. Målet er at robotoen Eve skal fungere som hjemmerobot og gjøre de aller fleste oppgavene mennesker kan, typ husarbeid.
02:10
Publisert: