Kina-børsene holdt stengt i hele forrige uke for å markere tradisjonelt kinesisk nyttår. Samtidig var det høy volatilitet ved børsene over hele verden. Facebook-eier Meta stupte med en tredjedel ved New York-børsen. Da handelen startet på mandag spredte volatiliteten seg til Kina.
– Et tegn på svakhet
I morgentimene på tirsdag falt den brede CSI 300-indeksen, hvor de 300 største børsnoterte selskapene ved børsene i Shanghai og Shenzhen inngår, med 2,4 prosent. Dette er svært mye til Kina å være, og den største nedgangen siden august 2021.
Referanseindeksen endte dagen med et fall på kun 0,6 prosent. Årsaken er støttekjøp fra statskontrollerte investeringsfond.
Fondene inntok det kinesiske aksjemarkedet etter lunsj på tirsdag. Da hadde CSI 300-indeksen så vidt havnet i en korreksjon, med en nedgang på ti prosent siden desember. For de siste 12 månedene er indeksen i et «bear market», med et fall på over 20 prosent.
– Målet var å dempe kursfallet, sier en kilde til nyhetsbyrået Bloomberg.
Kina har i mange år satt inn et «nasjonalt team», som har som oppgave å støttekjøpe aksjer og stabilisere markedet. Dette blir sett på som en form for dugnad i Kina. Det er i hovedsak statlig kapital som stiller opp, men også selskaper og fond med tette bånd til myndighetene.
– Hvis det stemmer at det nasjonale teamet har foretatt kjøp, er det et tegn på svakhet – ikke styrke. Det er tydelig at aksjekursene på kinesiske fastlandsaksjer har nådd toppen. Volatiliteten vil fortsette, sier sjefstrateg Hao Hong hos Bocom International i Hongkong, til Bloomberg.
Kraftig børsfall
Kursene på selskaper i den kinesiske eiendomssektoren og teknologiselskapene falt kraftig gjennom hele 2021. Dette gjelder spesielt selskaper som har det meste av aktiviteten i Kina, men som er børsnoterte i New York, London og Hongkong.
Børsverdien på China Evergrande, som har gjeld og forpliktelser på over 2500 milliarder kroner, har falt med nesten 90 prosent på ett år. I midten av februar i fjor lå aksjekursen på over 16 Hongkong-dollar. Onsdag morgen var den på 1,65 Hongkong-dollar.
Alibaba, som var Asias mest verdifulle selskap i mange år frem til høsten 2020, har falt med 63 prosent. Aksjekursen gjorde et byks på 6,2 prosent da Hongkong-børsen åpnet onsdag morgen. Også Tencent og Netease startet dagen med en oppgang.
Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen steg med over to prosent i løpet av den første handelstimen. Golden Dragon Index ved Nasdaq-børsen endte 3,9 prosent høyere på tirsdag.
Knuter på tråden
På toppen av dette kommer den mangeårige konflikten med USA, med en pågående handelskrig og straffetiltak. Nye handelsstatistikker for 2021 viser at Kina ikke har holdt sin del av avtalen, og har importert betydelig mindre enn hva de to landene ble enige om i 2020.
Ifølge en rapport fra Peterson Institute for International Economics, ligger den kinesiske importen 60 prosent lavere enn avtalen.
– Samtalene mellom USA og Kina er svært vanskelige, bekreftet USAs handelsrepresentant Sarah Bianchi på en handelskonferanse tirsdag, ifølge Reuters.
Senest denne uken la USA til 33 kinesiske selskaper på en spesiell svarteliste. Selskapene på denne listen er blant annet underlagt eksportrestriksjoner til USA.
– Dette er ikke til det beste for hverken Kina, USA eller resten av verden. Denne typen oppførsel har skapt problemer og hindre for et vanlig økonomisk og handelsmessig samarbeid mellom USA og Kina. Det utgjør en alvorlig trussel for de globale forsyningskjedene, sa en talsperson for det kinesiske handelsdepartementet til nyhetsbyrået Xinhua på tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.