Mens de kinesiske markedene fortsatt holder stengt i forbindelse med helligdager ved inngangen til oktober, fortsetter det å lekke negative nyheter fra den gjeldsrammede eiendomssektoren. Eiendomssektoren utgjør over 15 prosent av den kinesiske verdiskapingen i Kina.

Skjulte forpliktelser

Handelen i eiendomskonglomeratet China Evergrande, som har gjeld og forpliktelser på over 2700 milliarder kroner, er fortsatt suspendert ved Hongkong-børsen. Aksjekursen har falt med over 85 prosent det siste året.

Det er fortsatt ikke klart om selskapet har inngått en avtale med obligasjonsinnehavere på to ulike obligasjonslån som har hatt forfall den siste uken, eller om de har havnet i mislighold.

Fantasia Holdings har ikke innfridd forpliktelsene på et obligasjonslån som selskapet har holdt skjult i regnskapsrapportene. Selskapet, som utvikler luksuseiendomsprosjekter, ble etablert av en niese av Kinas tidligere visepresident Zeng Qinghong for 25 år siden.

Tech-gigantene hyller Xi – selv om bransjen har fått røff behandling
Kinas tech-giganter stiller seg i kø for vise sin støtte til Xi Lipings «velstand for alle»-politikk, etter en periode der myndighetene har behandlet bransjen svært tøft.
01:50
Publisert:

«Det at disse obligasjonslånene eksisterer betyr at likviditetssituasjonen kan bli strammere enn vi tidligere hadde forventet. Forsinkelsen i tilbakebetalingen gjør det tvilsomt om selskapets evne til å oppfylle forpliktelsene i tide. Dessuten skaper dette usikkerhet om hvor transparent selskapet er med å dele informasjon om den finansielle situasjonen», skriver ratingbyrået Fitch.

Handelen av Fantasia-aksjen ble suspendert ved Hongkong-børsen i forrige uke i «påvente av en betydelig transaksjon». Aksjekursen er mer

enn halvert i år. Fitch og S&P Global Ratings nedgraderte Sinic Holdings på tirsdag etter at det havnet i mislighold.

– Ganske usannsynlig

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har startet handelsdagen med en oppgang, men falt med to prosent etter et par timers handel. På tirsdag havnet hovedindeksen i en korreksjon etter å ha falt med ti prosent på en knapp måned.

De siste ti årene har Nikkei-indeksen steget med 220 prosent. I samme periode har SSE-indeksen ved Shanghai-børsen steget med 45 prosent. S&P 500-indeksen på Wall Street er nesten firedoblet.

«Selv om bekymringene for en spredning til det kinesiske finanssystemet fra problemene hos Evergrande er redusert, venter vi allikevel at kinesiske aksjer vil gjøre det dårligere de neste to årene enn andre steder», skriver Capital Economics.

Analyse- og rådgivningsselskapet understreker i en rapport at de ikke tror at problemene hos Evergrande skal utløse en finanskrise i Kina.

«Det tror vi er ganske usannsynlig. Vårt nedslående syn skyldes hovedsakelig at vi mener den økonomiske veksten i Kina vil avta mer enn mange venter. Vi tror også at nye regulatoriske kampanjer fra myndighetene rettet mot privat sektor vil fortsette», skriver Capital Economics.

Splittelse hos vestlige investorer

Enkelte storinvestorer fra Vesten holder seg unna kinesiske selskaper. De skylder på politikk og usikkerhet. Storselskapene Alibaba, Tencent og JD.com har falt med over en tredjedel i verdi siden i vinter.

– Vi plasserer ikke penger i Kina slik situasjonen er nå, sa investeringsdirektør Dawn Fitzpatrick hos Soros Fund Management under en konferanse denne uken, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Man Group og Elliott Management kom med tilsvarende signaler under Bloomberg Invest-konferansen.

Ikke alle var like negative.

– Kina vil fortsette å vokse raskere enn utviklede markeder. De har en voldsom gründerkultur og myndigheter som ønsker at økonomisk vekst skal forbedre livskvaliteten. Jeg tror dette betyr at Kina for det meste vil gjøre det bra, sa direktør Jon Grey hos det amerikanske investeringsselskapet og oppkjøpsfondet Blackstone.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.