I Kina, hvor det kun har vært spredte utbrudd fra koronaviruset siden i fjor vinter, forsøker myndighetene å stanse et utbrudd i Zhangjiajie og Nanjing. De første smittetilfellene av den mer smittsomme deltavarianten ble funnet ved hovedflyplassen i Nanjing i juli.
Over ti millioner mennesker er i ferd med å testes. Smitten skal ha kommet via transportfly fra Russland og en teaterforestilling. Dette er det største utbruddet i Kina siden storbyen Wuhan ble nedstengt fra januar til april i fjor.
Lavere tempo
Aktiviteten i den kinesiske økonomien er tilbake til samme nivå som den var før pandemien rammet verdensøkonomien. Det nye smitteutbruddet skaper bekymring i Kina. Den offisielle aktivitetsindeksen for den kinesiske industrien for juli viser en svakere aktivitet.
PMI-indeksen falt fra 50,9 i juni til 50,4 i juli. Dette er den svakeste målingen siden februar i fjor, da store deler av Kina stengte ned for å få kontroll med smitteutbrudd.
– Det mest alarmerende er eksportunderindeksen, sier sjeføkonom Zhiwei Zhang hos Pinpoint Asset Management til CNBC.
Underindeksen har falt de siste tre månedene og lå på 47,7 i juli. En måling på under 50 indikerer at aktiviteten har falt. Rapporten viser at råvareprisene øker for de kinesiske fabrikkene, noe som kan slå ut i form for økt inflasjon hos handelspartnerne.
«Rapporten viser at den kinesiske økonomien fortsetter å vokse, men i et noe lavere tempo», skriver National Bureau of Statistics i rapporten.
Finansinstitusjonen ING mener at den kinesiske økonomien opplevde en svakere vekst i juli måned.
«Vi tror dette skyldes politiske tiltak og dette vil fortsette i andre halvår», skriver sjeføkonom for stor-Kina, Iris Pang, i en rapport mandag morgen.
Hun viser også til et regjeringsmøte i slutten av forrige uke, ledet av president Xi Jinping, hvor målet er å skape en langsiktig økonomisk vekst.
«Da kan den kortsiktige veksten bli ofret», skriver hun.
Nye nedstengninger
I Sørøst-Asia er det nye smitteutbrudd og restriksjoner. I Thailand er det daglig flere nye smittetilfeller enn det var totalt de første 15 månedene av pandemien. Det er innført en nesten total nedstengning av Bangkok og en rekke storbyer.
PMI-indeksen for Sørøst-Asia falt til 44,6 i juli – den laveste målingen på 13 måneder og det kraftige fallet på en måned siden mai i fjor. Den thailandske sentralbanken nedjusterte vekstprognosene for den reiselivsavhengige økonomien i forrige uke.
«De asiatiske pmi-målingene for juli er forferdelige, med unntak av Taiwan og Japan. August vil bli verre for Asia, ikke bedre», skriver seniorøkonom Trinh Nguyen hos Natixis, med ansvar for fremvoksende økonomier i Asia, i en kommentar.
Industriøkonomiene Japan og Taiwan klarer seg fortsatt bra med høy ordreinngang, men også her er det utfordringer.
«Japanske selskaper melder om betydelige forstyrrelser i forsyningskjedene, noe som har dempet etterspørselen noe. De sier at råvaremangelen og forsinkelser i leveranser har bidratt til den høyeste kostnadsveksten på 13 år. Det gjør at det er en mindre optimisme for utsiktene fremover», skriver Jibun Bank Japan, som står bak den japanske aktivitetsindeksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.