Alibaba har gått forbi det over 23 år gamle netthandelsselskapet Amazon i børsverdi. På tirsdag var Alibaba verdt over 473 milliarder dollar – et par hundre millioner dollar mer enn Amazon.

Da børsen åpnet i USA på onsdag var Amazon igjen størst, men analytikere venter at Alibaba inntar tronen.

Shopping som hobby

De to selskapene dominerer på sine egne hjemmemarkeder i USA og Kina. Den største konkurransen skjer utenfor hjemmemarkedene – i India og Sørøst-Asia. Det er her den største veksten skjer. Amazon har nylig etablert seg i Singapore, hvor Alibaba er til stede via datterselskapet Lazada.

Alibabas børsverdi har steget med 108 prosent siden nyttår. Amazon ligger 31,7 prosent høyere, men aksjekursen på det amerikanske selskapet er den samme nå som den var i mai.

Årsaken er at Amazon ikke innfridde for andre kvartal og advarte om at de kan få et negativt driftsresultat for tredje kvartal. Amazon legger frem resultater 26. oktober.

Amazon etablerte seg i Singapore i høst. Dette er et av de mest modne markedene i verden – og også ett av de vanskeligste. Det er kjøpesentre overalt med gode tilbud og folk liker å tilbringe tid på kjøpesentre for å handle og spise.

Lærekurven har vært bratt.

– Singapore er en veldig liten bystat. Shopping er en populær fritidssyssel for alle singaporere. Det er vanskelig å finne vekstrater her, sier fondsforvalter Chan Hock Fai hos Amundi Asset Management til Bloomberg.

Amazon har planlagt å bruke Singapore for å etablere seg i andre land i Sørøst-Asia – en region med over 600 millioner innbyggere hvor netthandel ventes å innbringe en omsetning på 88 milliarder dollar i 2025, ifølge en rapport fra Google og Temasek Holdings.

Internasjonal satsing på trappene

På onsdag åpnet Alibaba en stor utviklerkonferanse i hjembyen Hangzhou. Nesten 60.000 utviklere og bransjeeksperter fra 58 land er på plass. Ledelsen etterlater ingen tvil om at en internasjonal ekspansjon står på trappene.

Teknologidirektør Jeff Zhang sa under åpningen at Alibaba de neste tre årene skal investere 15 milliarder dollar (120 milliarder kroner) i et globalt forskningsprogram. Det skal blant annet åpnes syv forsknings- og utviklingslaboratorier i Asia, USA, Russland og Israel.

Forskere skal få frie tøyler. Alt fra finansteknologi og dataintelligens – til utvikling av kunstig intelligens og utvikling av kvantedatamaskiner, som kan behandle langt større datamengder enn dagens datamaskiner, er blant satsingsområdene.

– Laboratoriene vil hjelpe til med å løse problemer som Alibaba står overfor på tvers av forretningsområdene, sa Jeff Zhang i et intervju med Bloomberg.

Alibabas grunnlegger Jack Ma har satt som mål at selskapet skal betjene to milliarder kunder om 20 år og at det skal skapes 100 millioner arbeidsplasser globalt fra selskapets digitale økosystem.

Alibaba sitter på store datamengder på kundene og er underlagt færre restriksjoner i Kina enn hva Amazon, Google eller Facebook møter i vestlige markeder – spesielt i USA og EU.

Dette datagrunnlaget benyttes når selskapet går inn i nye bransjer, slik det har gjort med finans- og betalingstjenester. Alibabas datterselskap Ant Financial kan være verdt mellom 60 og 100 milliarder dollar. Betalingstjenesten Alipay ble lansert i Norge nylig.

Det planlegges en børsnotering av Ant Financial i løpet av de neste 18 månedene.(Vilkår)

Krasjlanding for brexit?
Denne uken var det femte runde i forhandlingene mellom Storbritannia og EU, og forhandlingene står ganske fast. Les hele kommentaren til Kjetil Wiedswang i lenken under.
01:21
Publisert: